Det beste er å være en sjuer, mener tidligere hodejeger Elin Ørjasæter.

PASS PÅ SKJØRTET: Hvis du er over sju på skalaen bør du tenke på å bruke lengre skjørt for ikke å distrahere kunder og kollegaer, mener Ørjasæter.

PASS PÅ SKJØRTET: Hvis du er over sju på skalaen bør du tenke på å bruke lengre skjørt for ikke å distrahere kunder og kollegaer, mener Ørjasæter.
Foto: Scanpix

Helst skal kvinner være sjuere på en skala fra én til ti, hevder Ørjasæter, som både har fått og stilt spørsmålet mange ganger i rekrutteringsmiljøer. Hodejegere er overraskende enige om fasiten, slår hun fast.

Emneord- En kvinne litt over middels er representativ, men ikke forstyrrende vakker. Man er stolt av henne, men ikke distrahert, hevder Ørjasæter i en ny bok om personalledelse, som publiseres i morgen.

Der kommer forfatteren med oppsiktsvekkende uttalelser om hvor viktig utseendet er for kvinner i arbeidslivet.

- Kvinners utseende betyr fortsatt mer enn menns, sier Ørjasæter, som baserer seg på mangeårige erfaringer som hodejeger og bedriftsrådgiver.

Hun ønsker ikke å kommentere uttalelsene ytterligere overfor Dagbladet, men henviser til boka.

Tror du utseendet er viktig for karrieren?
Ja, det er viktig i alle yrker.
Det er viktig i noen yrker.
Nei, det er ikke viktig for karrieren.
» les resultatet


- Kle deg opp

Men kvinner bør ikke være altfor pene heller. De som er under sju på skalaen, bør pynte på utseendet før de går i jobbintervju.

Ørjasæter råder kvinner som scorer lavere på skjønnhetsskalen til å pynte på utseendet sitt. Hvis du er langt unna idealet, bør du derfor sørge for å se tilsvarende proff ut, mener hun.

- Er du under fem på skalaen, må du kle deg opp, sier hun i boka, og påpeker:

- Jo mer overvektig du er, og jo pussigere fjes du har i utgangspunktet, desto viktigere er det å bruke penger på utseendet, mener hun.

Ørjasæter oppfordrer kvinner - både pene og stygge - til å gå i drakt på jobb (så sant kleskoden i yrket ikke tilsier noe annet). Drakta tar fokuset bort fra hennes utseende og over på jobben.

Dropp utringninger, korte skjørt, veldig høye hæler, skranglende smykker og hard sminke, råder hun. Kvinner som jåler seg for mye i jobben, kan slite med å virke seriøse.

Ikke troverdige
- Menn er ikke ute etter pene damer på jobben. De er ute etter damer hvor utseendet ikke distraherer dem, skriver hun i boka.

I enkelte bransjer er det et problem å være veldig pen, mener Ørjasæter. Det gjelder ikke minst i advokatbransjen. Pene kvinnelige advokater blir ikke tatt på alvor, mener forfatteren.

- Når mannlige advokater er alene, er utseendet på de kvinnelige kollegene et tema. Noen av dem er nemlig for pene. Ingen tør å si det til dem, men noen av de yngre kvinnelige advokatene i de hotteste advokathusene er så pene at de ikke virker troverdige. Ved første møte blir klienten, nesten alltid en godt voksen mann, fullstendig satt ut. Etter ti minutter er han fremdeles satt ut. Han kommer aldri helt tilbake i sporet igjen når hans egen advokat ser ut som en amerikansk filmstjerne, og han misliker det. Han vil ikke ha en filmstjerne, han vil ha en advokat, skriver Ørjasæter.

Som hodejeger har Ørjasæter flere ganger støtt på mannlige arbeidsgivere som kvier seg nemlig for å ansette for pene kvinner, de føler seg dumme i andres øyne hvis de gjør det.

- Flere ganger har jeg mast inn «miss Universe» i stillingen fordi hun har vært best kvalifisert. I slike situasjoner er det bra for mennene å kunne henvise til vurderingen fra en middelaldrende, kvinnelig hodejeger, skriver Ørjasæter.

Pene kvinner må kle seg ned
Dette dreier seg riktignok om kvinner som er niere og tiere på skalaen. Og hvis du er veldig pen i utgangspunktet, må du kle deg ned, mener forfatteren.

- Selv den vakreste kvinne blir aldri mer enn en åtter hvis hun dropper sminken, har skjørtekanten under kneet (eller går i bukser), bruker lang jakke og flate sko. Det er altså ikke snakk om at du er for pen for jobben, mener Ørjasæter.

Poenget i arbeidsmarkedet er ikke å være pen eller stygg, men å være uangripelig, mener hun.

- Dersom du jobber innen utdanning eller helse, er det ikke vanlig å gå i drakt. Altså bør du finne på noe annet, men like fullt følge rettesnoren om å være nøytral og dermed uangripelig, mener Ørjasæter.