Partikkelforsker Heidi Sandaker svarte deg fra kontrollrommet i CERN.


Grafikk: Reuters/Dagbladet.no

Video er ikke lenger tilgjengelig.

NERDERAPP: Cate McAlpine (23) har laget denne rappen, som forklarer LCH på en relativt enkel og grei måte. I disse dager er videoen svært så populær på YouTube.
Video: CATE MCALPINE/YOUTUBE


Video er ikke lenger tilgjengelig.

DOMMEDAGSMASKIN?: I dag fyres verdens største partikkelakselerator opp for første gang. De ansvarlige forsikrer at det er helt trygt, og en uavhengig forskningsrapport fastslår det samme. Andre forskere frykter at maskinen kan skape et svart hull som i verste fall svelger jordkloden.
Video: REUTERS/ARNA VIKANES SØRHEIM


Nettmøtet er avsluttet, les svarene nederst i artikkelen!


(Dagbladet.no): Forskere fra hele verden jubler over den tilsynelatende knirkefrie starten på verdens største partikkeleksperiment i CERNs gigantiske partikkelakselerator LHC (Large Hadron Collider) på grensa mellom Sveits og Frankrike.

- Dette har vært en stor suksess. Det har vært veldig vellykket. Jeg tror ingen her hadde trodd det ville gå så bra i dag, sier forsker Heidi Sandaker (33) fra kontrollrommet til «Atlas», selve kollisjonssensorene i LHC.

Raskere enn forventet
Forskeren forteller at dagens oppstart har gått over all forventning.

- Ikke bare har vi fått i gang det ene røret, der partikkelen går rundt. Men også den andre veien går det nå rundt, og vi starter nå kalibreringen av magnetene som fokuserer partiklene slik at vi får en best mulig kollisjon, forteller hun.

Farten på partiklene holdes foreløpig lav, men vil gradvis økes i dagene fremover. Ved full styrke vil de til slutt ha opp mot lysets hastighet.

Mye kunne gått galt
Sandaker forsker på partikkelfysikk og er postdoc ved Universitetet i Bergen. I flere år har hun vært med på utviklingen av akseleratoren og prosjektet ved CERN. Forskere ved universitetet har blant annet utviklet et program for analyse av data fra selve protonkollisjonene.

Nå starter eksamen for flere tiår med planlegging, forskning, utvikling og bygging. Det som skal gjøres ved CERN er aldri gjort før. Og brorparten av utstyret har aldri vært testet på ordentlig.

- Ingen har bygget en så stor akselerator før, og alt den består av er derfor ikke utprøvd. Vi har selvfølgelig forsket og testet hele veien under utviklingen. Men vi var engstelige da vi startet opp i dag. Det var så mange ting som kunne gå galt, sier Sandaker til Dagbladet.no.

Begivenhetenes sentrum
Forskeren legger ikke skjul på sin begeistring over å sitte i rommet der noen av vår tids største gåter kanskje vil løses de nærmeste månedene.

- Jeg er utrolig heldig som får være en del av dette. Det er en unik begivenhet, og det er her ting vil skje i tiden fremover, sier hun til Dagbladet.no.

Hvis kalibreringen og den videre testingen går bra, vil de første partikkelkollisjonene finne sted om en til to uker, forteller hun.

- Spådommene om sorte hull og jordens undergang skremmer deg altså ikke?

- Hehe. Jeg er overhodet ikke engstelig. Dette skjer i naturen hele tiden, mangfoldige ganger om dagen. Forskjellen her er at det skjer i kontrollerte omgivelser, der vi får muligheten til å studere det, sier hun.

 
Publisert onsdag 10.09.2008 kl. 21:46, oppdatert 12:05

Send inn spørsmål til nettmøtet her!

Nettmøtet er avsluttet. Les svarene fra Heidi Sandaker nedenfor.

SCT detektoren
  Hei Heidi :-)

  SCT detektoren er en viktig del av ATLAS som Norge har vært med på å bygge. Kan du ikke forklare litt om hva denne detektoren er og hva Norge har bidrattt med?
  Innsendt av: Bjarte Mohn
Hei,

Norske forskere har vært sentrale i byggingen av SCT detektoren som er del av den store ATLAS detektoren som ser på spor av partikler som kommer fra kollisjonspunktet.

Dette er et viktig arbeide som har pågått i mange år av forskere og studenter ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo i sammarbeid med forskere fra hele verden. Og vi kommer til å forsette dette arbeidet nå da vi får data fra kollisjonene. Det blir mange spennende år framover.
Heidi
 

Strømforbruk?
  Vet du hvor mye strøm den bruker når den er i drift?
  Innsendt av: Christian
Hei,

Takket være den supraledende teknologien som LHC bruker, bruker vi, så vidt jeg vet, litt mindre strøm enn den forrige akseleratoren på CERN, LEP.

Heidi
 

På en skala fra en til ti, hvor spent tror du einstein ville vært?
  På en skala fra en til ti, hvor spent tror du einstein ville vært hvis han kunne være på cern?
  Innsendt av: Leiv. A

10 !

Heidi
 


  Er forhåpningene store om å påvise flere dimensjoner og vil en påvisning styrke strengteorien?
  Innsendt av: Sni
Det er lite sannsynlig at vi kan påvise flere dimensjoner i LHC men det er lov å håpe ...
Hvis de finnes, ja da åpnes også en mulighet for at strengteori kan stemme.

Heidi
 

Antistoff?
  Er deler eller hoveddelen av eksperimentet for å finne ut om såkalt dark matter eller antistoff om man vil? I videoen som dagbladet la frem som en rap, forteller/rapper en forsker om at det de leter etter er stoffet som holder stjernene sammen.. Da lurer jeg på det jeg har lært.... Vil ikke antistoff som kommer i kontakt med "regulært stoff" bli til gamma stråling? og hvordan kan da dette stoffet holde sammen våre stjerner som nettopp er av "regulært stoff"? Burde ikke vårt univers da ha eksisert kun av høyfrekvent stråling?
  Innsendt av: Fredrik
Hei,

Her må man skille mellom to ting.
Det første er anti-stoff eller anti-partikler som vi kjenner til fra før og som vi kan produsere i laboratorier men som ikke finnes i verden i dag. Det er disse anti-partiklerne som kan reagere med vanlige partikler og bli til stråling.

Det andre er mørk materie som vi vet må eksistere ute i verdensrommet. Vi vet ennå ikke hva mørk materie kan være laget av så det blir det spennende å finne ut av !Heidi
 

Hva er sjansen for å klare å skape et mini hull?
  Hva er sjansen for at man klarer å skape et mini hull og hva kan vi lære av det?
  Innsendt av: JO

Den er forsvinnende liten sannsynlighet for at vi kan lage et mini svart hull. Vi vet ikke engang om det er mulig.

Hvis vi finner et kan det være en indikasjon på at det finnes flere romlige dimensjoner enn det vi vet om i dag. I dag kjenner vi 3 dimensjoner som vi gjerne kaller x, y og z i et koordinatsystem, men kanskje det fins flere.

Heidi
 

Akslerasjon
  Hvordan klarer dere å akslerere de to protonene opp til denne enorme hastigheten ved hjelp av denne LHC'en?
  Innsendt av: Petter Wahlstrøm
Hei,

Det gjør vi ved å bruke elektromagnetiske bølger. Når protonene går rundt i LHC blir de bøyd av magneter, men på visse steder får de også en dytt av disse elektromagnetiske bølgene. Det er litt på samme måten som en surfer får en dytt av en havbølge.

Heidi
 

Protoner vs. Antiprotoner
  Hei.

  Hvorfor kolliderer LHC protoner istede for protoner og antiprotoner slik som de gjør på Fermilab?
  Innsendt av: Erlend
Hei,

Vi kunne kollidert protoner og anti-protoner også, men protoner er mye lettere å produsere enn anti-protoner. Vii trenger veldig mange protoner i LHC. I tillegg reagerer anti-protoner veldig lett med atomer for så å forsvinne, noe som gjør de vanskelig å ha med å gjøre. Dette er noen av grunnene som sikkert ble tatt i betraktning siden LHC er mer enn en størrelsesorden større enn Tevatron ved Fermilab.

Heidi
 

Mygg
  Jeg har hort et sted at energien til en av disse protongreiene i LHC er som en mygg i toppfart. Hadde det ikke vart lettere aa bare trene en masse mygg til aa kollidere med hverandre mens de holder en veldig spiss naal? For eller siden treffer de vel naal mot naal....
  Innsendt av: erA

Alle forsøk vi har gjort så langt med å trene opp mygg har dessverre ikke vært vellykket :-)

Heidi
 

Hva hvis ikke Higgs boson
  Kanskje et dumt spørsmål men jeg prøver meg likevel: Jeg har forstått det slik at hvis man ikke finner Higgs' boson, må mye, om ikke mesteparten, av fysikkboka skrives om. Kan du gi en kort oversikt over gode nettrsteder som omhandler nettopp ideer om hvordan "life, the Universe and everything" da muligens kan henge sammen??

  Takker på forhånd -- og gratulerer med den fantastiske oppstarten!!!
  Innsendt av: Grethe Bøe
Hei,

Mange takk !

Det vi vet om fysikken i dag stemmer nok fremdeles etterpå men vi må finne nye gode forklaringer på hvorfor partikler har masse.

Wikipedia har flere gode artikler som også ofte har pekere til andre sider.
Heidi
 

hvis vi dør...
  hva om vi dør av dette?
  Innsendt av: oyvind
Det gjør vi ikke !

Heidi
 

Forsvarlig?
  Synes du det er forsvarlig dette eksperimentet? Jeg skjønner at dere ikke kan stå for all omtalen og spekulasjonene, men rent objektivt - det er jo enkelte faremomenter med svarte hull her, og man kan ikke sannsynlighetsberegne seg frem til noe som helst egentlig, i praksis.

  Skjønner likevel at dette er et viktig prosjekt. Men er det nødvendig å gjennomføre, når man tar i betraktning at konsekvensene blir en offentlighet rammet av frykt - som kunne vært unngått, dersom eksperimentene ikke var av så store dimensjoner?
  Innsendt av: Espen L
Ja, eksperimentet er helt trygt !

Det er ingenting vi gjør som ikke naturen og universet rundt oss gjør hele tiden. Den eneste forskjellen er at vi gjør det kontrollert i et laboratorium.

Dette er ikke første gang spekulasjoner kommer i gang ved start av et stort eksperiment, det har skjedd ved flere eksperimenter tidligere og kommer sikkert til å skje igjen ved neste anledning.Heidi
 

Hva kan man bruke det til?
  Jeg er fullt tilhenger av forskning for å oppnå kunnskap eller forståelse i deg selv. Likevel lurer jeg på om denne forskningen kan bidra til noen umiddlebare praktiske anvendelser, for eksempel ren og sikker energi, bedre datamskiner eller, ikke fullt så bra, våpen.
  Innsendt av: Pelle
Hei,

Den supraledende teknologien som blir brukt i LHC kommer allerede industrien til gode og man ser resultater blant annet innen medisinsk fysikk.
Vi kjenner godt til world wide web, som ble utviklet på CERN, men vi jobber med et nytt datasystem som heter GRID som allerede kan brukes til andre områder av forskningen, f.eks. for store meteorologiske utregninger.
Dette er noen av mange anvendelser hvor det vi utvikler går videre annen forskning og til industri.Heidi
 

Ingenting finnes ikke!
  hei, synes dette er veldig spennende det dere holder på med nede i Sveits

  Jeg har b.l.a lest i "illustrert vitenskap"(som en kilde) at man kan ikke bare ha tomt rom, altså finnes ikke "ingenting" eller tomt rom, altså så må det finnes partikler der. Og dere skal sende partikler gjennom denne tunnelen, men det vil det jo og finnes andre partikkler der(hvis kildene stemmer), og hvordan forhindrer man at feks et proton koliderer med en annen partikkel, for noe må jo ta opp tomrommet som ikke finnes.

  Jeg ser at du er partikkelforsker, og vil derfor spørre deg om en ting til, forutsatt at kildene mine stemmer:

  hvis man tar for seg ett atom, så går elektronene i orbitaler rundt kjernen, og ett elektron har veldig god plass, til neste elektron. Og så da, hvis "ingenting" ikke finnes, hva opptar så plassen mellom elektronene, hvis "ingenting" ikke finnes?


  Innsendt av: Fredrik M.
Hei,

Det stemmer at protonene når de går gjennom tunellen kan kollidere med andre partikler. Vi prøver å få så godt vakuum som mulig men blir er ikke helt tomt - det kan være rester etter gasser i strålerøret. Da får vi kollisjoner av protoner med disse partiklene.

Når elektroner går rundt atomet snakker vi om sannsynligheten for at partikkelen befinner på et visst sted, vi vet ikke helt nøyaktig hvor den befinner seg. Sannsynligheten blir aldri null. På samme måte er det heller ikke i vakuum null sannsynlighet for å finne en partikkel. Kanskje det var noe av dette de tenkte på ...Heidi
 

Hei, kan dere finne ut av eksploderende hull = big bang?
  Jeg vil vite om universet oppsto av at et "gammelt" univers ble slukt inn i ett massivt hull, som så kollapset (grunnet opp-poppende partikkelpar hvorpå antipartiklene ble spist av hullet) og eksploderte ut i et big bang?

  Jeg så noe lignende i et program på nrk2 i dag, svarte hull som spiste negativ masse og som så sa pang.

  til og med hawking var med på programmet!

  yes, om dere kan finne ut av det, ja- eller nei-svar, så blir jeg glad.
  Innsendt av: svartehull-per
Det vet vi ikke ennå, og jeg tviler på om vi kan finne ut av dette med en gang - men kanskje kommer vi et skritt nærmere.

Heidi
 

Hvor mange milliarder?
  Det brukes titalls milliarder på prosjektet, om jeg ikke har hørt feil..... Hva skal dere egentlig bruke resultatene til og om det er for å forstå The BigBang, hva nytte her dette for menneskeheten?
  Innsendt av: Heidi
Hei Heidi,
Dette prosjektet er veldig nyttig !
Det er forskning som dette som åpner opp dører for teknologi og samfunn. Ikke bare får vi viten om hvordan verden er oppbygd og hvordan den ble til, men de teknologiske ringvirkningene er store.

Forskningen for å bygge detektorene og akseleratorene kommer blant annet medisinsk fysikk til gode. Mye av det man finner på sykehusene ble først utviklet for partikkel fysikk. Også områder som elektronikk og informatikk får nye impulser. Tenk bare på world wide web som først ble utviklet for at partikkelfysikere skulle kunne utveksle ideer men som nå blir brukt av mennesker over hele kloden.
I forhold til hva vi får ut av prosjektet er det et billig prosjekt.

Heidi
 

Overtro
  Hvor mange som arbeider i prosjektet er noe religiøs, og/eller tror på gud? Dette prosjektet jobber jo for å bevise ting som strider sterkt mot mange religioner og tros retninger der ute...
  Innsendt av: Heia CERN
Hei,
Det fins fysikere av alle slag både de som er religiøse og de som ikke er det. Mye er avhengig av hvor bokstavelig man tolker de religiøse skriftene som ble skrevet med en helt annen viten om verden enn den vi har i dag.

Heidi