Måtte søke tilflukt ombord i en båt. Erklært uønsket i byen.

VIL BYGGE EN AV EUROPAS STØRSTE MOSKEER: Byadminstrasjonen i Köln ga tidligere i år tillatelse til oppføring av en ny moske. Grupperingen Pro Köln arrangerte en protestaksjon mot dette forslaget tidligere i sommer.

VIL BYGGE EN AV EUROPAS STØRSTE MOSKEER: Byadminstrasjonen i Köln ga tidligere i år tillatelse til oppføring av en ny moske. Grupperingen Pro Köln arrangerte en protestaksjon mot dette forslaget tidligere i sommer.
Foto: AFP PHOTO/SCANPIX

KÖLN (Dagbladet): Hundrevis av høyreradikale fra hele Europa antas å ha kommet hit til den vesttyske byen Köln i dag, for å delta på en lukket «anti-islamiserings-kongress».
«GI DEM EN KALD SKULDER»: Kölns borgermester, Fritz Schramma, oppfordret byens innbygger til å bli med på en demonstrasjon mot anti-islamiserings kongress som startet i dag. Disse kvinnen var noen av de mange frammøtte i bykjernen i ettermiddag.

«GI DEM EN KALD SKULDER»: Kölns borgermester, Fritz Schramma, oppfordret byens innbygger til å bli med på en demonstrasjon mot anti-islamiserings kongress som startet i dag. Disse kvinnen var noen av de mange frammøtte i bykjernen i ettermiddag.
Foto: AFP PHOTO/SCANPIX

SKAPER ENGASJEMENT:  Den høyreekstreme grupperingen Pro Köln ventet omkring 150 likesinnede fra hele Europa til sin to dager lange konferanse. Kölns innbyggere stilte opp motdemonstrasjoner i dag.

SKAPER ENGASJEMENT: Den høyreekstreme grupperingen Pro Köln ventet omkring 150 likesinnede fra hele Europa til sin to dager lange konferanse. Kölns innbyggere stilte opp motdemonstrasjoner i dag.
Foto: AFP PHOTO/SCANPIXKongressen er i regi av den høyreekstreme grupperingen Pro Köln, og en rekke kjente høyreradikale lederskikkelser fra blant annet Belgia og Italia deltar. Målet er å samle seg foran Europa- parlamentsvalget i 2009, og legge felles strategier for å veksle inn den økende islamofobien i valgoppslutning og politisk makt.

Åpningen av konferansen i dag skulle være en styrkeoppvisning for denne stadig voksende bevegelsen, men ble i stedet et absurd teater.

Den planlagte pressekonferansen ble avlyst i siste liten, og hele pressekorpset som hadde møtt opp ble stående igjen i måpende forvirring etter at partiledelsen og de mest prominente gjestene i smug hadde hastet om bord i en båt med plan om å avholde pressekonferansen ombord.

Båten ble bombardert med steiner av lokale anarkister, og begynte derfor å kjøre nedover Rhinen selv om bare fire-fem journalister hadde rukket å komme med.

I timevis lå båten langt nede på elven, en mil fra Köln sentrum, omringet av politibåter og med politihelikoptre sirklende over. Inne bak de knuste vinduene kunne man skimte en liten gruppe mennesker, men ingen kunne komme i kontakt med dem.

Båten de hadde hyret heter «Moby Dick» og er en festbåt formet som en hval. Blant dem vi fikk bekreftet at var strandet i hvalens buk, var Mario Borghezio, italiensk parlamentsmedlem for regjeringspartiet Lega Nord, og Filip Dewinter, en av lederne i det høyreekstreme belgiske partiet Vlaams Belang.

Resten av pressen måtte nøye seg med den lokale Pro Köln-politikeren Bern Schöppe (48), som heller ikke hadde klart å komme seg ombord. Bak en jernring av politifolk fikk han lov til å holde en improvisert pressekonferanse i utkanten av Köln, der han flau innrømmet at den mest prominente taleren nok ikke kom til å komme til byen likevel:

Franske Front National har i uken som gikk flere ganger dementert at deres leder Jean-Marie Le Pen skulle delta, men Pro Köln har helt fram til i dag insistert på at dette bare var «ondsinnede rykter». Heller ikke lederen for det østerrikske «Frihetspartiet», FPÖ, har prioritert å komme hit, selv om partilogoen står på plakatene. I stedet sender han en videohilsen, og sin generalsekretær.

Schöppes klønete redegjørelse ble avbrutt av en hissig eldre dame, som klarte å komme seg inn bak politisperringen, og som skjelte ham ut for å «ødelegge for byen» og «spre sitt rasistiske svineri». «Unnskyld», svarte Schöppe, «men islam må stoppes, faktisk».

Alt i alt gir dagens kaotiske hendelser ikke inntrykk av en velorganisert bevegelse, men mer av en opphauset og amatørmessig samling. Dagens begivenheter viser tvert i mot at den høyreekstreme, anti-muslimske, bevegelsen er mer splittet enn mange har trodd, spesielt når Le Pen så tydelig tar avstand fra arrangørene.

Pro Köln har på kort tid blitt en viktig politisk aktør her i byen, ved å surfe på motstanden mot byggingen av en stor moske. De framstiller seg selv som et uavhengig borgerinitiativ, og appellerer til dem som synes etablerte høyreekstreme partier som NDP er for drøye.

Men kjernetroppene i Pro Köln har sin bakgrunn nettopp i klassiske nazistiske og fascistiske grupperinger, og selv om de fikk inn flere representanter i det lokale parlamentet ved sist valg, er motstanden mot dem stor.

Et massivt flertall av byens befolkning er mot konferansen, og en bred koalisjon av fagforeninger, muslimer, anti-rasister og menneskerettighetsgrupperinger har mobilisert til motmarkeringer hele helgen.

Byens bartendere har erklært at de nekter å servere deltakerne, og har trykket opp 200 000 flaskelapper til det lokale ølet Kölsch, der det står «Ingen Kölsch til nazister».

Også byens myndigheter har markert sterk motstand mot samlingen, og har brukt alle slags byråkratiske og juridiske virkemidler for å få stoppet arrangementet, uten å lykkes.

Den kristen-demokratiske ordføreren, Fritz Schramma, har oppfordret byens befolkning til å vise den ekstreme høyresiden «en kald skulder», og bedt dem «gjøre det klart for Pro Köln og deres tilhengere: Dere er ikke velkomne i Köln».

Selve kongressen skal holdes på hemmelig sted, trolig utenfor byen, og hvor mange og hvem som faktisk dukker opp er foreløpig i det blå. Men flere deltakere er observert, og i morgen har de mulighet for å gjøre opp for det dårlige førsteinntrykket.

Klokken tolv lørdag er det varslet at så mange som 1500 høyreekstremister skal samles på høytorget i Kölns gamleby, og 3000 politifolk er dratt inn fra hele regionen for å hindre voldelige sammenstøt mellom demonstranter og motdemonstranter.

I kveld ryktes det at mindre gjenger av nynazistiske skinheads går rundt i gatene, og at voldsepisoder skal ha funnet sted, men det er ubekreftet.

Dagbladet.no ser seg nødt til å stenge debatten på grunn av flere støtende ytringer.