Kan forsinke partikkelkollisjonene med flere uker.


Grafikk: REUTERS/DAGBLADET.NO

(Dagbladet.no): Etter en flying start for vitenskapsorganisasjonen Cerns LHC (Large Hadron Collider)-anlegg i forrige uke måtte den gigantiske partikkelakseleratoren i går kveld stenge midlertidig på grunn av tekniske problemer. Dette kan forsinke partikkelkollisjonene med flere dager eller i verste fall uker, skriver BBC News.


Heliumlekkasje
For at de to protonstrålene skal kunne oppnå den ønskede farten - over 99 prosent av lysets hastighet - må alle de 1000 superledende (motstandsløse) kjempemagnetene langs den 27 km lange tunnelen fungere feilfritt. Nå er 100 av dem satt ut av spill etter at et tonn flytende helium lekket inn i tunnelen i går.

I tillegg til heliumlekkasjen ble også vakuumet i tunnelen ødelagt.

Brannvesenet ble utkalt på grunn av lekkasjen, og anlegget - inklusive protonstrålene - er nå stengt iallfall over helga mens teknikere prøver å finne ut hva som gikk galt.

En talsmann for Cern utelukker ikke at ytterligere forsinkelser kan oppstå, og bekrefter at det nå blir vanskelig, om ikke umulig, å igangsette den første kollisjonen i neste uke som planlagt.

For at de skal fungere optimalt, holdes magnetene på en ekstremt lav temperatur, bare et par grader over det absolutte nullpunkt (-273,15 grader C), men da heliumet strømmet inn, ble de superkjølte magnetene overopphetet med opptil 100 grader.


I sluttfasen
Feilen oppsto idet forskerne var i gang med å utføre den siste testen av den siste elektriske kretsen som skulle sjekkes, mellom sensorene Alice og CMS.

Selv om Cern-talsmannen beskriver hendelsen som «ikke gode nyheter», understreker han at tekniske problemer av denne typen ikke kommer helt uventet i kjempeanlegget til ca. 50 milliarder kroner.

Dette uhellet kommer bare ett døgn etter at en defekt transformator som hadde forsinket prosessen, måtte skiftes ut. Også dette førte til at strålene måtte skrus av.

Når og hvis partikkelkollisjonene finner sted, håper forskerne å få svar på viktige spørsmål rundt universets opprinnelse og beskaffenhet, for eksempel hvorfor gjenstander har masse på tross av at elementærpartiklene i utgangspunktet er masseløse.

Det har hele tida vært planen å gjennomføre eksperimentet gradvis; først ved å få de to protonstrålene opp og gå, for deretter sakte øke farten og så føre dem sammen.