En kurdisk forfatter lever i skjul under falskt navn.

«Jeg sverger at vi ikke lever dersom du også lever. (…) Enten går du før oss, eller vi går før deg.»
UTVIST: Krekar er formelt utvist fra Norge, men vedtaket er ikke effektuert på grunn av situasjonen i Irak.

UTVIST: Krekar er formelt utvist fra Norge, men vedtaket er ikke effektuert på grunn av situasjonen i Irak.
Foto: LARS EIVIND BONES

EmneordMariwan Halabjaee fikk vite om uttalelsene noen dager etter at mulla Krekar ytret dem i en samtalegruppe på Internett. Nå vil han anmelde Krekar for drapstrusler.

- På grunn av slike trusler, er jeg fratatt mine rettigheter og min frihet. Jeg kan ikke gå en vanlig tur i byen, først og fremst fordi jeg er redd for Mulla Krekars disipler, forteller Halabjaee til Dagbladet.

- Krekars ansvar
«Vi bruker våre tenner, negler og klør på halsen til den som motstår vårt Islam, og som krenker og ydmyker oss. (…) Om det er en bærer på gaten, en innflytelsesrik eller mektig person spiller ingen rolle.

Dersom han står imot Islam, er han en vantro. Vi er ikke religionens folk dersom vi ikke slå tilbake med det hardeste. Derfor er det ingen plass for fornærming.»

Mulla Krekar hadde alt snakket i tre timer sammenhengende, i det kurdiske sekulære samtalerommet på Paltalk på Internett. Han snakket om Afghanistan, Irak og USA, om rettsstatens prinsipper og om kurdisk selvstendighet. Krekar ble møtt med stor skepsis blant de sekulære, men vakte likevel en økende anerkjennelse hos tilhørerne. Utsagnene ble stadig krassere.

- Jeg oppfatter dette som en oppfordring til drap. Krekar har truet meg på livet. Istedenfor å ta et oppgjør med boka mi, tar han et personlig oppgjør med meg, sier Halabjaee.

Han tror likevel ikke mullaen, som tilbringer mesteparten av tida si sittende i leiligheten på Grønland i Oslo, selv vil ty til vold mot han. Men han frykter islamistiske miljøer i Norge.

- Det finnes de som ville drepe meg hvis de kunne. Men uansett hva som skjer med meg, vil jeg holde Krekar ansvarlig. Hans taler er respektert som muslimske fatwaer.

Ønsker debatt
Halabjaee lever på hemmelig sted i Norge under falskt navn med familien. Han ga ut boka «Sex, Sharia, and Women In the History of Islam» omtrent samtidig som Jyllands-Posten trykket en rekke karikaturer av profeten Muhammed.

På nyåret 2006 utstedte mulla Ali Bapir fra Irak ifølge Halabjaee en fatwa rettet mot han og flere andre islamkritiske forfattere.

- Fatwaen gikk på at den som krenker islam, må drepes. Den som krenker islam må først be om tilgivelse, bli muslim og brenne bøkene sine. Da kan han kanskje bli tilgitt. Hvis en forfatter ikke bøyer seg for disse betingelsene, må han drepes uansett.

Fatwaen skal ha blitt gitt først gjennom moskeene, seinere i media. Halabjaee har ingen planer om å be om unnskyldning. Påstandene han fremmer i boka er krasse og kontroversielle, men han mener å støtte seg på gode, historiske kilder. Han anklager blant annet Muhammed for å ha forgrepet seg på kvinner.

- Jeg har bedt de skriftlærde bevise at en brøkdel av boka er feil. Da vil jeg gjerne be om unnskyldning. Hvis de lykkes, ville boka bli verdiløs, og de ville ikke hatt behov for å ta livet av meg. Hvis de dreper meg, vil boka vinne.

- Jeg har sett på nettsiden din og funnet bilder fra filmen Theo van Gogh ble drept for å ha laget. I hvilken grad forstår du hvorfor Krekar og andre troende blir provosert?

- Jeg har fjernet de bildene nå. Men hvorfor skal vi som tar opp slike ting måtte vise slik forståelse? Islamistene halshugger sine motstandere, og jeg har video av at de brenner folk levende. Det er provoserende ikke bare for enkeltmennesker, men for menneskeheten.

Forfatteren forteller at han har respekt for Krekars tanker om tro, og understreker at han gjerne møter Krekar til debatt om boka.

- Men jeg råder han til å drepe meg intellektuelt og ikke fysisk.