Introduserer lavpris-romfart.

(Dagbladet.no): For noen dager siden tok Kina et steg inn blant verdens store romfartsnasjoner med landets første romvandring. Nå kommer de kommersielle kreftene etter.
MISLYKKET FLERE GANGER: Raketten fungerte ikke som planlagt før på fjerde forsøk. Dette er et arkivbilde fra det første forsøket på oppskyting i 2006.

MISLYKKET FLERE GANGER: Raketten fungerte ikke som planlagt før på fjerde forsøk. Dette er et arkivbilde fra det første forsøket på oppskyting i 2006.
Foto: DOUG KIM/SPACEX/AFP/SCANPIX

Emneord


Et romfartøy fra selskapet SpaceX entret søndag i bane rundt jorda, etter tre tidligere mislykkede forsøk på oppskyting, ifølge
SPACE.com

Raketten Falcon 1 beskrives som den første i en serie av lavkostnadsromfartøy, og er designet for å frakte blant annet satellitter. Oppskytingen skjedde søndag i California.

- Dette betyr mye. Det er bare noen få land i verden som har gjort dette. Det er vanligvis noe som er knyttet til et land, og ikke et selskap, sier mangemillionæren Elon Musk, som startet SpaceX, ifølge nyhetsbyrået AP.

Fjerde forsøk ble vellykket for selskapet, etter tre mislykkede forsøk. Det første forsøket på å skyte opp raketten mislyktes på grunn av en lekkasje i en drivstoffledning. Den andre raketten kom litt lenger, men kom heller ikke inn i bane.

Under det tredje forsøket i forrige måned mistet SpaceX tre satellitter eid av myndighetene, samt asken av astronaut Gordon Cooper, Star Trek-skuespiller James Doohan og 200 andre som har betalt for å bli lagt til hvile i rommet etter sin død.

Mannen bak SpaceX er også mannen bak det elektroniske betalingssystemet PayPal. Ved siden av Falcon 1 utvikler selskapet også et større fartøy for NASA som skal kunne fly til den internasjonale romstasjonen når den nåværende flåten av fartøy som går dit blir satt på bakken.

Det nye fartøyet koster «bare» 7,9 millioner dollar per stk, noe som ifølge MSNBC er en mye lavere pris enn lignende raketter har. At det skal gå an å gjenbruke den første utskytningsdelen, bidrar også til at kostnadene blir redusert.

Og teknologien bak Falcon kan etter hvert brukes til å frakte mennesker til Mars, sier en ubeskjeden Musk.