Alle som interesserer seg for spørsmål om innvandrere vet at det pågår en konstant kamp om fakta. Er muslimene i ferd med å bli i flertall, eller ikke? Er innvandrerkvinner mer utsatt for konebanking, eller ikke? Mange som uttaler seg bombastisk om slike ting, gjør det på grunnlag av fordommer, ikke kunnskap. Det kalles å snakke «rett fra levra», og fører til ivrig applaus fra alle som deler leversnakkerens fordommer. Det er derfor helt på sin plass at professor i sosialantropologi sukker oppgitt over det lave kunnskapsnivået i den norske innvandringsdebatten.

EmneordMen det bikker over til besserwisseri når Hylland Eriksen vil bestemme hvem som har nok kunnskaper til å få ytre seg. Er det én ting folk i Norge reagerer på, og det med rette, er det å bli fortalt av en akademiker at de er for dumme til å delta. Desto verre blir det når Hylland Eriksen faller for eget grep: Innvandringsquizen han laget for dagbladet.no denne uka inneholdt en rekke flaue feil. Det er for eksempel ikke 460 000 innvandrere og etterkommere av innvandrere i Norge, men 508 200, og tallet på muslimer er enten høyere eller lavere enn Hylland Eriksens, avhengig av om man teller alle med muslimsk landbakgrunn eller alle som er medlem i et muslimsk trossamfunn.

Testens feil ble avslørt av den stadig mer innvandringskritiske forfatteren Aslak Nore, som umiddelbart anklaget Hylland Eriksen for å skjønnmale bildet med vilje. Det er en urimelig tolkning. I utgangspunktet er dette helt tilgivelige småfeil basert på foreldet statistikk. Likevel er det en stor ripe i professorens lakk. En ripe som vil få konsekvenser for alle som prøver å avdramatisere at Norge har blitt et flerkulturelt samfunn.

For denne tabben er en gavepakke til de som lever av og tjener på krakilsk overdramatisering. Budskapet til FrP, Human Rights Service og nettsteder som honestthinking.no og document.no hviler på en forestilling om at den politisk korrekte eliten – personifisert av Thomas Hylland Eriksen – systematisk fører folket bak lyset og legger lokk på «sannheten» om innvandrere. Nå har de fått denne forestillingen bekreftet, og kommer garantert til å bruke det for alt det er verdt. Hylland Eriksen kommer til å bli påminnet om denne quizen resten av sitt liv.

På Facebook gosser Aslak Nore og vennene hans seg over ydmykelsen som er påført den «patetiske» og «sleipe» professoren. Nore spøker med at han er «den nye Anfindsen», og sikter til Ole Jørgen Anfindsen – den notoriske hobbydemografen som, inspirert av rasebiologi og kristen islamofobi, lager skrekktabeller over muslimenes barnefødsler. Det er Anfindsens hjemmesnekrede prognoser som har lagt grunnlaget for den nå etablerte løgnen om et nært forestående muslimsk flertall i Norge.

Både Anfindsen og Hylland Eriksen er gode eksempler på at fakta alene ikke avgjør innvandringsdebatten. Hvordan man oppfatter tall og statistikk vil uansett alltid farges av hva man i utgangspunktet synes om det som telles: Hvis man ser på enhver muslim som en tikkende bombe spiller det ingen rolle om det er 120 000 eller 135 000 av dem i Norge.