Biskoper vil ha kondomer

For første gang motsetter en gruppe katolske biskoper seg Vatikanets doktrine mot prevensjon. Kondomer skal inn i kampen mot Aids.

På vegne av 140 millioner katolikker sier den brasilianske bispekonferansen ja til kondomer. Kondomene skal inn i kampen mot Aids, og biskopene vil tillate dette under spesielle betingelser. Dette er første gang i verden at noen setter seg opp mot den romerskkatolske kirkens prevensjonstabu.

Et forslag fra bispekonferansen sier at «kondomer nå blir ansett som mindre stygt».

I dag skal konferansen offentliggjøre en endelig anbefaling som de enkelte biskopene skal stemme over. Vatikanet avholder seg fra å mene noe om forslaget fram til da. Lederen for Pavens helseråd, kardinal Paulo Evaristo Arns, er imidlertid tilstede under bispemøtet i Sao Paulo som representant fra Vatikanet.

Fritt fram for prevensjon kan katolikkene likevel ikke vente seg hvis Brasils biskoper går inn for å godta kondomer. Biskop Eugenio Rixen sier kondomer bare blir tolerert når det er fare for hiv-smitte, og først og fremst er det prostituerte og narkomane som kan være aktuelle brukere.

- Det er ikke tanken at kondomene skal begrense fødselstallene, sier Rixen, ifølge Die Welt.

Den lille åpningen for kondombruk ripper opp i grunnsetningene i den katolske seksualmoralen. Kjønnslig omgang er etter katolsk tradisjon til for å føre slekten videre, og det å ha sex bare for å oppnå tilfredsstillelse betegnes som obskønt.