I HARDT VÆR: Enhetsregjeringen i Zimbabwe kom aldri ordentlig i gang før den første skandalen rammet prosjektet. Nå er Roy Bennett (t.v), her fotografert med MDC-leder Morgan Tsvangirai, arrestert, mistenkt for bedrageri. Foto: John Hrusa/EPA/Scanpix
I HARDT VÆR: Enhetsregjeringen i Zimbabwe kom aldri ordentlig i gang før den første skandalen rammet prosjektet. Nå er Roy Bennett (t.v), her fotografert med MDC-leder Morgan Tsvangirai, arrestert, mistenkt for bedrageri. Foto: John Hrusa/EPA/ScanpixVis mer

De første skandalene har rammet Zimbabwes nye regjering

Landbruksminister arrestert, tiltalt for forræderi. Zanu-PF ville kuppe ministerutnevnelser.

(Dagbladet.no) Roy Bennett er pågrepet, tiltalt for forræderi. Bennett, som tilhører partiet Morgan Tsvangirais MDC, var tiltenkt rollen som landbruksminister i em samarbeidsregjeringen mellom MDC og Robert Mugabes Zanu-PF.

- Skandaløst

- Dette er skandaløse og politisk motiverte anklager, kommenterer partiet i en offisiell uttalelse, ifølge BBC.

Bennett er en kontroversiell figur i det lutfattige landet. Han var en av de hvite bøndene som mistet hus og mark under Zanu PFs væpnede aksjoner tidlig på 2000-tallet.

- Han har glemt at hans forfedre var drapsmenn og plyndrere, uttalte daværende justisminister Patrick Chinamasa, ifølge Wikipedia.

Bennett måtte da sone åtte måneder i fengsel, for å ha dyttet til en motdebattant under en diskusjon om jordfordeling.

Demonstrant
er beskutt

Den omdiskuterte politikeren har kun nylig returnert til Zimbabwe etter tre års eksil i Sør-Afrika. Bennett rømte ifølge Sky News landet etter å ha blitt mistenkt for å konspirere mot Robert Mugabe.

Partifeller møtte opp for å markere sin støtte med den arresterte Bennett, da han ble innlosjert på politistasjonen i byen Murare.

Politifolk svarte ifølge BBC med å åpne ild. Ingen er meldt skadet eller drept i aksjonen.

Forsøk på ministerjuks

Veien til en formell forbrødring mellom de to partiene har vært lang og mildt sagt tornefull; grusomme bilder sirkulerte for en tid tilbake av Zanu-PF sympatiserer som i flokk banket politiske motstandere med stokker.

Zanu-PF beskyldes også for å ha forsøkt å kuppe ministerutnevnelsene. Ifølge avtalen de to partiene har inngått skulle MDC få 16 og Mugabes Zanu-PF 15 ministre.

Likevel møtte syv ekstra Zanu-PF medlemmer uanmeldt opp ved utnevnelsen, og krevde plasser i regjeringen.

Intense forhandlinger måtte ifølge BBC til for å gjenopprette enighet.

OMDISKUTERT: Her møter Roy Bennett pressen etter å ha sluppet ut fra fengsel i 2000. AFP/Scanpix Vis mer