- De pleier ikke å svømme

Brannvesenets redningsaksjon kunne ikke redde tre av de ti sauene. Nå må sauebonden finne et nytt beiteområde.

(Dagbladet.no): - De har svømt en gang før i år, men da ble ikke resultatet like ille som nå. Dette er det første året at sauene svømmer ut i sjøen, forteller sauebonde Johan Persbråten til Dagbladet.no.


Sauene skulle ta en svømmetur i innsjøen mellom Borøya og Nesøya utenfor Sandvika i Bærum. Det ble dramatisk da sauene ikke klarte å svømme. Sauebonden gjorde det eneste riktige og ringte politiet.

- Vi fikk melding om ulykken klokken 14.45, siden brannvesenet hadde en båt på stedet, tok de seg av redningsaksjonen, forteller operasjonsleder ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

Vet ikke hvorfor

- Redningsaksjonen er nå avsluttet. Tre av sauene mistet livet, de andre overlevde, forklarer operasjonsleder i Brannvesenet i Asker, Stein Guriby til Dagbladet.no.

Han forteller at sauene greide å komme veldig langt ut i vannet. - Jeg vet ikke hvorfor de i det hele tatt skulle ut i vannet, sier Guriby.

Det vet ikke sauebonden heller. - Det er veldig synd det som skjedde. Jeg aner ikke hvorfor de skulle ut i vannet, dette er som sagt veldig uvanlig, sier Persbråten.


- Kan det ha noe med varmen å gjøre?

REDNINGSAKSJON AVSLUTTET: Her drar brannvesenet av gårde etter redningsaksjonen. Alle foto: SINDRE KINNERØD Vis mer

- Nei, det kan jeg aldri tenke meg, sier Persbråten.- Veldig uvanlig

- Dette har jeg aldri hørt maken til før. Hoppet sauene ut i vannet, bare sånn uten videre?, sier veterinær ved veterinærvakta i Fron, Gudmund Wadahl til Dagbladet.no.

Han forklarer at sauer ikke liker varme, men at de likevel ikke har for vane å bare hoppe ut i vannet.

- Kan sauer svømme?

- Det kommer litt ann på. Men alle dyr har, slik som mennesker, anlegg til å lære å svømme, sier Wadahl.

Nytt beite

Sauebonden har tilsammen 500 sauer, og pleier å la dem beite på ulike områder rundt gården i Asker. Når Dagbladet.no snakker med han, er han i gang med å samle sauene for å få dem med seg hjem. - Det tar litt tid å få med seg alle hjem, forteller Persbråten.

Han forklarer også at han ikke lenger kan la sauene beite på Borøya. - Det er selvsagt veldig trist, for de trivdes veldig godt på den øya. Men det er rett og slett for farlig, sier han.

Sauebonden klarer likevel å se det positive i den triste situasjonen. - Vi kan i alle fall trøste oss med at det ikke er rovdyr i området, sier han.

GODE HJELPERE: En familie hjelper noen av sauene på land.
SVØMMER I LAND: En sau greier å komme seg på land på egen hånd.
TRYGT PÅ LAND: Heldigvis overlevde de fleste av sauene.