KAN VÆRE HER: I mai i år ble flere bygninger ødelagt da NATO bombet deler av Kadhafis hovedkvarter i Tripoli. Området skal nå være tungt bevoktet av stridsvogner, og mange tror obersten ennå befinner seg i bunkere under dette anlegget. Arkivfoto: MAHMUD TURKIA / AFP / SCANPIX
KAN VÆRE HER: I mai i år ble flere bygninger ødelagt da NATO bombet deler av Kadhafis hovedkvarter i Tripoli. Området skal nå være tungt bevoktet av stridsvogner, og mange tror obersten ennå befinner seg i bunkere under dette anlegget. Arkivfoto: MAHMUD TURKIA / AFP / SCANPIXVis mer

- Gjemmer seg i «bunker-bikube» under lekeplasser og sykehus

Stridsvogner har tatt oppstilling rundt Kadhafis hovedkvarter, men han kan være dypt, dypt under bakken.

(Dagbladet): Mens opprørerne nå ser ut til å få kontroll over stadig nye deler av Tripoli og folk feirer i gatene, er det store spørsmålet hvor hovedpersonen befinner seg.

Følg utviklingen minutt for minutt i Dagbladets livestudio

Rykter om mulige fluktruter til blant annet Algerie og Zimbabwe og angivelige forhandlinger med myndighetene i Sør-Afrika har florert siden i går kveld, men mye tyder på at Kadhafi fremdeles gjemmer seg i hovedstaden.

Labyrinter I 12-tida meldte Reuters at stridsvogner fra Kadhafi-lojale styrker skal ha tatt oppstilling rundt oberstens hovedkvarter i Tripoli. Men om  han ikke har tenkt å overgi seg noe, kan jakten på den forhatte statslederen bli omstendelig.

I vinter  tok opprørerne seg inn i Kadhafi-familiens 40 rom store sommerhus i Al Bayda nordøst i landet. Da kunne journalister med egne øyne se en labyrint av bunkere dypt under jorda, adskilt av 25 centimeter tykke bombesikre dører.

For å kunne motstå atombombeangrep og holde Kadhafi i live i mange måneder, var bunkerne utstyrt med et luftfiltreringssystem, nødgeneratorer, vannpumper og «nødutganger» bakveien, meldte Al Jazeera den gang.

- Ingen informasjon Når regimet hans nå er i ferd med å pulveriseres, tror mange at obersten befinner seg i et enda mer forsterket og omfattende nettverk av underjordiske skjulesteder og tunneler i Tripoli.

«Han skal ha bygd en nøye planlagt serie av tunneler og kammere i en mørk bikube som det kan ta uker å klarere. Anlegget er kamuflert med lekeplasser og lokale sykehus for å forsinke flyangrep fra NATO», skriver Richard Miniter i Forbes Magazine i dag.

Ingen utenforstående vet hvor tunnelene går, og ryktene er mange. For eksempel prøvde noen av de strandede journalistene på Rixos-hotellet å undersøke om det stemmer at en av forbindelsene til bunkerne går fra kjelleren i nettopp det femstjernes hotellet.

- Vi har ingen informasjon om hvor Kadhafi er, sa Storbritannias statsminister David Cameron på en pressekonferanse i formiddag, mens han samtidig understreket at Kadhafis to sønner er arrestert.