SUSIES SALOON: Denne baren, som ligger nær Dam-torget i Amsterdam, skal ifølge Eirik Jensen vært et sted hvor Gjermund Cappelen møtte folk som ga ham innsikt i narkotikavirksomhet på europeisk nivå med forgreininger til Norge. Foto: Google streetview
SUSIES SALOON: Denne baren, som ligger nær Dam-torget i Amsterdam, skal ifølge Eirik Jensen vært et sted hvor Gjermund Cappelen møtte folk som ga ham innsikt i narkotikavirksomhet på europeisk nivå med forgreininger til Norge. Foto: Google streetviewVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Jensen: Cappelen hadde kontakter ved dette hasjutsalget i Amsterdam.
- Tidligere eier er Hells Angels-medlem

- Han er en rolig og fredelig type.

(Dagbladet): Jensens gikk i sin forklaring i dag inn på hvordan Cappelen hentet informasjon i utlandet om import av narkotika til Norge.

- Han hadde kontakter i kriminelle nettverk. Dansker hadde et sted i Amsterdam som var samlingssted for kjøp og salg av store partier med hasj. Cappelen var godt kjent i dette miljøet og hadde kontakt med personer som hadde tilgang på dette stedet. Flere av disse var personer med tilknytning til Hells Angels, forklarte Jensen, og nevnte baren «Susies Saloon» i Amsterdam.

- Han hadde tilgang til personer som hadde tilgang til dette stedet, sa Jensen.

NEVNTE DENNE BAREN: Eirik Jensen fortalte i retten i dag at Cappelen hadde kontakter med Hells Angels-medlemmer som hang på denne baren. Foto: Google streetview Vis mer

Baren ligger nær Dam-torget i «Red light district». Dagbladet har vært i kontakt med nåværende eier, dansken Lars Bjerrehave. Han forteller at baren fram til 1995/96 var eid av en mann som var medlem av Hells Angles.

- Han lever den dag i dag, men er pensjonert. Han er en fredelig og rolig type. I Nederland er ikke Hells Angels gale folk som løper rundt og skyter hverandre, sier Bjerrehave, som forteller at majoriteten av barens klientell i dag er turister, men at ting kan ha vært annerledes før.

«Coffe shop»

FORTALTE OM CAPPELENS ROLLE: Eirik Jensen fortalte at Gjermund Cappelen etterhvert kom med informasjon om smuglerruter og narkotikavirksomhet i Europa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han forteller at den tidligere eieren drev bar og såkalt «coffee shop», hvor man har tillatelse til å selge cannabis i ulike former. Etter at den tidligere eieren solgte seg ut av stedet, ble «Susies Saloon» gjort om til en ren bar for å kunne få tillatelse til å drive fra større lokaler.

- Han er i Hells Angels den dag i dag. Han brukte pengene fra baren til å være med å bygge et Hells Angels-klubbhus på utsiden av Amsterdam. Der flyttet alle de rolige medlemmene av klubben ut, sier Bjerrehave, som ikke kjenner til navnet Gjermund Cappelen.

Dagbladet gjør Lars oppmerksom på rettssaken som pågår i Norge, hvor politimannen er Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet etter at hasjbaron Cappelen sa i avhør at Jensen hjalp ham i sin kriminelle virksomhet ved å gi varsler og at Jensen fikk betaling for disse tjenestene.

- Kan baren ha vær en møt plass for kriminelle tidligere, og da spesielt kriminelle fra Hells Angels?

- Baren kan ha vært en møteplass. Men jeg tror ikke den tidligere eieren var involvert. Han har ikke hatt noen store problemer med politiet, sier Bjerrehave, som forteller at den tidligere eieren ikke var kriminell.

- Viktig for dansk politi

Jensen forklarte at det var viktig for dem at de visste om Cappelens rutiner, ettersom han reiste mye. Ifølge Jensen ble Cappelen også svært viktig for dansk politi.

EN ANNEN OPPFATNING: Gjermund Cappelen har ifølge hans forsvarer en helt annen oppfatning av hans tilknytning til Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han ble utlånt til avdeling én i Købevnhavn for å avdekke hasjomsetning fra Bandidos rundt 2001 - 2002, sa Jensen, som forteller at Nederland i en lang periode var et hasjmekka for kriminelle.

- Det ble også etablert et hasjmarket i Spania, som tiltrakk seg mye spesielle mennesker. Cappelen kom i kontakt med folk der også, forklarte Jensen, som deretter begynte å forklare seg om fristaden Kristiania i København hvor det omsettes store mengder hasj.

- Det var et oppkjøp som skulle skje, og etter hvert forsto vi at dette måtte være relatert til de som drev Kristiania. Cappelen hadde kontakt med en person som har bodd i fristaden. Navn han flere ganger har gitt opplysninger om har ifølge dansk politi hatt relasjon til Kristiania og Hells Angels. Noe av informasjonen førte blant annet til et motorveibeslag på 2,5 tonn hasj, forklarte Jensen.

- Helt annen oppfatning

Kaja de Vibe Malling, en av Cappelens forsvarere, vil ikke gå detaljert inn på Jensens forklaring og det han sa om Cappelens angivelige informantvirksomhet i utlandet. Hun understreker at Cappelen selv vil få anledning til å snakke om dette i sin forklaring.

Cappelen har benektet at han var informant, men vedgått at han har gitt «noe informasjon» til Jensen ved enkelte anledninger. Han mener kontakten mellom de to i hovedsak handlet om et kriminelt samarbeid.

- Han er av en helt annen oppfatning av hva slags forhold han og Jensen har hatt og hva han har bidratt med. Dette vil han forklare seg om, sier de Vibe Malling til Dagbladet.