PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅGREPET: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme ble i går pågrepet av politiet i Haugesund. Han er nå siktet blant annet for underslag. Bildet er fra desember 2012 da politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasisme er uskyldige

Den siktedes partifeller mener SOS Rasisme er offer for et politisk komplott regissert av myndighetene.

(Dagbladet): Dagbladet meldte i går at politiet pågrep daglig leder Kjell Gunnar Larsen (57) i SOS Rasisme.

Larsen sitter i dag i avhør på andre dagen, og er siktet for underslag, hvitvasking, boforringelse og bounndragelse.

- Vi vurderer nå hvorvidt han skal bli framstilt for varetektsfengsling. Det avhenger av hvordan avhørene forløper i dag, sier politiadvokat Hallvard Bjørndal til Dagbladet.

- Tappet millionbeløp Larsen har i en årrekke operert som daglig leder og økonomiansvarlig via SOS Rasismes hovedkontor i Haugesund. SOS Rasisme mottok over 40 millioner kroner i offentlig støtte på 2000-tallet. I retten er det avslørt hvordan organisasjonen sto bak det største medlemsjukset i norgeshistorien.

- Vi mener siktede har tappet systemet via pengeoverføringer i millionklassen, sier Bjørndal.

Får parti-støtte Kjell Gunnar Larsen er en sentral skikkelse i kommunistpartiet Tjen Folket. I går rykket partiet ut med full støtte til den fengslede partiveteranen:

- Kjell Gunnar Larsen og SOS Rasisme er uskyldige, og har dokumentert dette i flere sammenhenger. Dette er en hekseprosess, knapt uten sidestykke i moderne norsk historie, skriver partiet på sine hjemmesider.

Partiet mener jakten på SOS Rasisme og millionene organisasjonen mottok via medlemstriksing er en politisk motivert svertekampanje.

- Det er et gammelt og velbrukt knep fra myndigheter verden rundt å stemple opposisjon som kriminell, skriver partiet.

Tette bånd Tjen Folket appellerer til folk i Norge og i resten av verden om å støtte kampen mot «statlig undertrykking».

RANSAKET BOLIGEN: Politiets datarådgiver Jan Christian Stødle og politioverbetjent Ellen Rinck bærer her ut esker med ulike typer beslag fra Kjell Gunnar Larsens bolig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan penger fra SOS Rasisme er benyttet til aktivitet i regi av Tjen Folket, og hvordan partifolk ble ansatt i SOS Rasisme.

Ifølge Brønnøysund-registeret er Henrik Ormåsen daglig leder av Tjen Folket.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg til deg, sier Ormåsen når Dagbladet ringer for en kommentar til dette.

Ormåsen var tidligere nestleder i SOS Rasisme.

Fant kontanter Politiet i Haugesund gjennomførte i går en husundersøkelse hjemme hos Larsen. Her ble det ifølge politiet funnet et betydelig kontantbeløp.

- Det er snakk om et større kontantbeløp enn hva man normalt finner i en husholdning, uttalt Bjørndal til Dagbladet mandag.

Politiet vet nøyaktig hvilket beløp det er snakk om.

- Men av etterforskningshensyn ønsker vi ikke å gå ut med informasjon om summen det er snakk om, sier Bjørndal i dag.

Nekter straffeskyld Larsen har tidligere avvist alle statens krav og beskyldninger om misligheter i SOS Rasisme, både i rettsapparatet og overfor Dagbladet. På sine hjemmesider kaller SOS Rasisme det hele «en hekseprosess».

FAKSIMILE Tjen Folkets hjemmside. Vis mer

- Han nekter straffskyld for alle punktene i siktelsen. Han hevder at i tillegg at de disposisjoner han har foretatt er lovlige, uttalte Larsens advokat Erik Lea til Dagbladet i går.

Han har ikke vært tigjengelig for kommentar i dag.

Les mer om SOS Rasisme og Tjen Folket.