Kjøp øl med klokka

På Samfunnet i Trondheim kan du nå kjøpe øl og peanøtter med en spesialklokke.

Ved hjelp av en spesialklokke festet rundt håndleddet kan du nå gjøre opp for deg i baren. Teknologien er gammel, men konseptet som dataingeniørstudentene Odin Standal og Dag Christoffersen har utviklet er ganske spesielt:

En mikrobrikke registrert i ditt navn, registrerer kjøpet og trekker automatisk summen fra kontoen din.

Erstatter kontanter

-  Du kan sette 1000 kroner inn på armbåndet, sier Odin Standal, som i disse dager holder på å fullføre en mastergrad i sivilingeniør- og datateknikk på NTNU.

I brikken du bærer rundt armen er det montert en antenne som tar imot signal fra en dataleser montert i baren. Når du har fått servert ølen din, gir senderen beskjed til armbåndet om at kjøpesummen skal belastes kontoen din.

Armbåndet er basert på såkalt RFID-teknologi (radio frequency identification), som også benyttes skikort og i autopass-bomringer. Radiobølger gjør det mulig å identifisere objekter trådløst.

Konserter neste?

-  Eneste ulempen med armbåndet er vel at du risikerer å kjøpe mer øl, men man slipper å risikere å rote vekk både minibank-kort og kontanter, sier Odin Standal.

150 studenter har allerede fått prøve ut systemet. Utviklerne håper imidlertid at 1000 personer skal få lov til å betale halvliteren med hjelp av armbåndet.

-  Vi jobber med å utvikle konseptet til å gjelde konsertbilletter også, sier Odin Standal.

b> NYTT KONSEPT: Odin Standal og Dag Christoffersen har utviklet en spesialklokke du kan betale på Samfunnet i Trondheim.