BEKLAGER: - Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby. Foto: Benjamin A. Ward
BEKLAGER: - Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby. Foto: Benjamin A. WardVis mer

NSB beklager deportasjon av norske jøder

- NSB har gjort lite for å bringe klarhet i hva som skjedde da de norske jødene ble sendt i døden med NSBs hjelp.

Beklagelsen kommer etter at forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold etterlyser et større oppgjør med NSB og politiets rolle i deportasjonene.

NSB stilte til rådighet godsvogner som fraktet internerte jøder fra arbeidsleiren Berg ved Tønsberg, fram til kaia i Oslo der lasteskipet Donau transporterte jødene videre til tyske konsentrasjonsleire.

Forfatterne Einar O. Risa og Jan Erik Vold har engasjert seg i saken og etterlyser et større oppgjør både med NSBs og med politiets rolle i deportasjonene, skriver Dagsavisen.

Risa mener NSB har gjort lite selv for å bringe klarhet i hva som skjedde da de norske jødene ble sendt i døden med NSBs hjelp. NSB svarer på kritikken med å beklage selskapets rolle under deportasjonene.

- Det er klart at forfølgelsen og deportasjonene av jødene er et mørkt kapittel i norsk historie, som også statsminister Jens Stoltenberg beklaget i fjor. NSBs deltakelse i denne historien er også sterkt beklagelig, sier NSBs kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

Han sier dette er så langt man kan komme en beklagelse fra NSBs side.

Risa er kritisk til det han kaller «beklagelsesindustrien».

- Vi trenger ikke først og fremst disse beklagelsene. Vi trenger kunnskap om det som skjedde da de norske jødene ble deportert. Det er trist at ikke denne historien i større grad har vært skrevet ned. Jeg etterlyser større vilje blant historikere til å gå inn i dette materialet. Og det ville vært kledelig av NSB å vise interesse, ved for eksempel å leie inn historikere eller sponse historieprosjekter om dette. Men NSB har ikke vært opptatt av denne historien. Det skyldes vel kunnskapsløshet, sier Risa.

(NTB)