- berling.jpg -->Tidligere U19-landslagsspiller Thomas Berling (22) fikk nok og forlot fotballen etter år med homohets i garderoben. Han får ingen støtte av gamletrener Vidar Davidsen i Lyn.

STÅR FRAM: - Ingen visste at jeg er homofil. Men selv om homohetsen ikke var rettet mot meg personlig, følte jeg meg trakassert, sier Thomas Berling. Nå har unggutten gjort comeback i Drøbak/Frogn.

STÅR FRAM: - Ingen visste at jeg er homofil. Men selv om homohetsen ikke var rettet mot meg personlig, følte jeg meg trakassert, sier Thomas Berling. Nå har unggutten gjort comeback i Drøbak/Frogn.
Foto: ANNIKEN MJAALAND

- Sjøl hadde jeg skikkelig homofobi på juniornivå. Bare for å dekke over min egen legning. Men jeg var ikke av dem som slengte dritt, sier Thomas Berling til Dagbladet.

I den homofile unggutten har Norge mistet et stort fotballtalent. Han var på ungdomslandslaget og spilte på Lyn da han i fjor sommer fikk nok av macho-miljøet og homofiendtligheten i fotballen. En uke etter at han sto åpent fram som homofil, kasserte han fotballskoene.

- Ingen visste at jeg er homofil. Men selv om homsehetsen ikke var rettet mot meg personlig, følte jeg meg trakassert. Det bygde seg opp over årene. Jeg har sittet i garderoben og tatt imot alt som har blitt sagt. Homse er ikke et ord, men et skjellsord, i fotballmiljøet. Til slutt orket jeg nesten ikke gå på trening lenger. Plutselig var det nok, forteller sykepleierstudenten som har slitt med store psykiske problemer som følge av sjikanen.

- Aldri mer toppfotball
Selv var han overbevist om at han hadde forlatt fotballen for godt, men 22-åringen er nå kaptein på 3. divisjonslaget Drøbak/Frogn.

- I Drøbak/Frogn er det en annen homofil spiller som har brøytet vei for meg. Han fikk meg til å stille på en trening.

I klubben er det skikkelig kameratskap hvor alle blir akseptert for den de er. Men jeg går aldri tilbake til toppfotballen, selv om jeg skulle bli god nok. Fotballmiljøet vil bestandig være som det er nå, sier Thomas Berling. Han beskriver et macho-miljø hvor du må være tøff, og for all del ikke vise dine myke sider.

- Er det aldri homsevitsing i Drøbak/Frogn-garderoben?

- Jo, selvfølgelig. Men vitsene er rettet mot meg og den andre homofile på laget, og det er ikke ondskapsfullt ment. Jeg er ikke prippen, og ler gjerne av gode homsevitser.

Ingen Lyn-støtte
Før han gikk til Lyn, spilte Thomas Berling i Trondheimsklubben Nardo, og opplevde den samme holdningen til homofile der.

Berling finner ingen støtte hos sin trener i Lyn, Vidar Davidsen.

- Homofile kan ikke regne med å sette dagsorden for heterofile i landet her. Det blir helt feil. Jeg synes det er skivebom å kalle vitsing for homohets, sier Davidsen til Adresseavisen.

Han mener det er Berlings problem mer enn Lyns at han ikke tålte tonen i garderoben:

- Vi kan ikke vente at norske fotballspillere skal la være å fleipe med homofile og gå på tå hev bare fordi noen kanskje kan være homofile i spillergruppa, utdyper Davidsen.

- At jeg valgte å kutte ut fotballen, har ingen ting med Vidar Davidsen å gjøre. Jeg ønsker ham og Lyn alt godt i Tippeligaen. Grunnen til at jeg valgte å stå fram nå, er et håp om at det kan være til hjelp for unge idrettstalenter som er i samme vanskelige situasjon. Jeg sjøl ønsket meg alltid en rollefigur som kunne gjøre dette her. Men jeg hadde aldri trodd at det var jeg som skulle være den som sto fram.

Refser Lyn-trener Davidsen