Dette er en klassiker i pizzahovedstaden Napoli

Prøv Charlotte Mohns fristende retter.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

SLÅR ET SLAG FOR POTETEN: Charlotte Mohn lager potetretter med indisk, amerikansk og italiensk vri. Her har hun tatt opp nye poteter fra åkeren på gården i Vang. Foto: METTE MØLLER
POTETPIZZA: I pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen. Foto: METTE MØLLER
INDISKE POTETER: En spennende og krydret variant av stekte poteter som smaker nydelig til både kylling og fisk. Foto: METTE MØLLER
DOBBELTBAKTE POTETER: Dette er Charlottes amerikanske potetfavoritt som hun helst serverer som egen rett fordi den er ganske mektig, men utrolig god. Foto: METTE MØLLER

For de fleste av oss høres det litt voldsomt ut.

Poteter på pizza?

POTETPIZZA: Det høres kanskje rart ut for oss, men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Men i pizzahovedstaden Napoli er dette en populær klassiker, og sammen med kremost, friske urter og olivenolje setter de tynne, råstekte potetskivene nydelig smak på fredagspizzaen.

Lag bunnen tynn - Bruk de urtene du liker. Timian, oregano eller litt rosmarin er godt. I stedet for kremost kan du bruke crème fraîche. Og prøv å kjevle pizzabunnen så tynn som mulig, råder Charlotte Mohn, og drypper litt god olivenolje over potetpizzaen før den forsvinner inn i glovarm stekeovn.

- Poteten har fått mye negativ kritikk de siste åra, og mange har nesten kuttet ut poteter. Men hvis samfunnet hadde kuttet ut en del andre ting, som ferdigmat, brus og industrielle bakervarer, så kunne vi gjerne økt potetinntaket vårt. Men vi hopper på trender og kurer, og media hausser opp og advarer, så det er ikke så rart det blir slik, sier Charlotte.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Sjøl er hun etter eget utsagn nærmest vokst opp mellom to potetrader. Foreldrene dyrket beatepoteter på gården, og det var spennende å gå i potetåkeren og smuggrave litt, for å sjekke om potetene var store nok til å spises.

- Nydampede poteter med krondill, fingersalt og rømme har alltid vært en delikatesse for meg, sier Charlotte.

Mindre karbohydrater i kalde poteter Er du bekymret for stivelse i poteter, er det bedre å spise avkjølte poteter enn varme. Kalde poteter får en annen kjemisk struktur og et lavere karbohydratinnhold enn når de er varme.

Spis dem med skallet på og litt god olje og eddik over, så er de enda sunnere og virker mer stabiliserende for blodsukkeret.

Charlotte nyter gjerne både kalde og varme poteter.

- En av mine potetfavoritter er en amerikansk oppskrift. Store, varme og saftige dobbeltbakte poteter. Jeg smakte dette første gang hos en matglad familievenn i Idaho, forteller hun.

- Bak potetene, ta ut innholdet og bland det sammen med crème fraîche, vårløk, sterk sennep og ost. Fyll dette tilbake i potetskallet og stek i ovnen til alt er varmt og osten er smeltet. Dette blir du mett og god av, sier Charlotte, og strør over sprøstekte baconbiter før hun serverer de fristende bakepotetene.