OPPSKRIFT PÅ RIBBE: Her er en oppskrift på ribbe som ikke ligner på ribba du spiser på julaften. FOTO: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ RIBBE: Her er en oppskrift på ribbe som ikke ligner på ribba du spiser på julaften. FOTO: Erik HannemannVis mer

Dette spiser du i påsken

Alt du trenger til påsken.

Hva er egentlig påskemat? Rent bortsett fra lammestek, selvsagt.

I jula er vi skjønt enige om hva som skal på bordet, selv om vi har delt oss i ribbe- og pinnekjøttleire. Samt noen kalkunutbrytere, lutefisktradisjonalister og rype- og viltavantgardister.

Men påsken, er det bare bløtekokte egg, nydelig eggerøre og perfekte lammelår?

Siden det har blitt så mange flinke og ivrige matentusiaster på Facebook-siden vår, tok jeg sjansen på å spørre: Hva er egentlig påskemat?

Og svarene rant inn, gitt! Etter en grundig sjekk blandt de 70 kommentarene som kom inn har jeg nå dannet et litt bedre bilde av den norske påskematen.

Den norske påskematen - ikke bare egg og lammelår Appelsiner er sentralt i påsken. Kanskje fordi det symobliserer solen og lysere, varme tider (jeg liker å tenkte på appelsin som en spiselig sol). For å mest glede, og minst mulig gris, er det fint å lære seg å skrelle appelsinen perfekt (med skje, gaffel, eller kniv...).

Nedenfor finner du også en oppskrift på en deilig appelsin- og sjokoladekake.

Mange vil faktisk ha tradisjonell julemat i påsken - ribbe og pinnekjøtt med suveren kålrabistappe. I tilfelle man vil skille klarere mellom jul og påske legger jeg ved en ribbe som ikke minner om vanlig juleribbe.

Mer svin Og ikke bare svineribbe er populært. Skinkestek og bayonneskinke er også vanlig, skal vi tro svarene på Facebook. Jeg legger ved en kjempepopulær oppskrift på skinkestek som bloggeren Clotilde fra Paris har laget.

Et dypdykk i arkivet resulterte faktisk i en oppskrift på bayonneskinke også. Den er med appelsin og så påskeaktig og lovende ut. Du ser den nedenfor.

(For de som har glemt hva bayonneskinke er, så er det en saltet og lett tørket svineskinke).

Mange vil servere skinke med deilige, fløtegratinerte poteter. Her er en kjapp metode...

En oppskrift på ertesuppe med svineknoke ble også etterlyst - den er også med.

Påskeharen Det var kanskje ment som en spør det at noen ville spise hare (påskeharen, liksom). I vår rikholdige arkiv med oppskrifter kunne jeg faktisk ikke finne en eneste oppskrift med hare - og det var litt pussig. Og en påminnelse om at det får jeg gjøre noe med om kort tid.

En ting som ikke ble nevnt var kakao. Og vil du vite hvordan du lager en perfekt kopp kakao finner du det her.

Jeg liker også trekke frem mitt barnslige påskegodt, hvor en av blandingene er peanøtter, non-stopp og rosiner...

Huskeliste til handlelisten Til slutt tar vi med en kort huskeliste til handlelisten i påsken:

Kjøtt: lammelår, pinnekjøtt, svinestek, Bayonneskinke, spekemat Egg Appelsiner Kakao Sjokolade
Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (9200 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du perfekt lammelår
En oppskrift på glutenfri kake for alle
Her er det beste ostekake-knepene
10 oppskrifter med kjøttdeig
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.