Følte at noen forsøkte å dytte dem ut mens de vasket vinduet

Et opphold her er så hyggelig at selv spøkelsene trives.

(Dagbladet):- Her har det vært kontinuerlig drift siden 1722, sier hotellsjef Kjetil Widding.

I år åpner han dørene for det som blir hans andre år som hotellsjef på Utne hotel.

Hotellet som har Hardangerfjordens majestetiske fjell og blomstrende frukttrær som nærmeste naboer.
 
En av landets eldste Utne er det hotellet som lengst har vært i kontinuerlig drift og gikk også lenge for å være landets eldste, helt til Walaker hotell i Solvorn i Sogn klarte å dokumentere drift helt tilbake til 1640.

- Nå sier vi at vi er et av landets eldste hoteller, smiler Widding.

BLANT DE ELDSTE: Utne hotel har vært kontinuerlig drift siden 1722, og er med det et av Norges eldste hoteller. Hoveddelen av bygningen er identisk slik det ble oppført for 290 år siden. I dag er Sjur Haustveit eier, og etter at han kjøpte det i 2003 har det blitt totalrenovert. Foto: ROGER BRENDHAGEN
MOR UTNE: Hotellsjef Håkon Widding og moren Torill Widding ved maleriet av Mor Utne, Hildegunn Aga Blokkhus, som henger i spisesalen. Hun gikk kledd i bunad hver søndag, og var vertinne fra 1942 til 2002. I 2003 fikk hun Kongens fortjenstmedalje for sin innsats. Foto: ROGER BRENDHAGEN
AVBREKK: De fleste gjestene har travle liv og kommer til Utne for et avbrekk i rolige omgivelser. Her kan du senke skuldrene med en god samtale eller en god bok. Foto: ROGER BRENDHAGEN
UTSIKT: Utne hotel har Hardangerfjordens majestetiske fjell og blomstrende frukttrær som nærmeste naboer. Foto: ROGER BRENDHAGEN
UTGANGSPUNKT FOR TURER: Mange har hotellet som utgangspunkt når de skal drive brevandring på Folgefonna, eller står på ski på sommerskisenteret her Foto: ROGER BRENDHAGEN
SPØKELSESROMMET: Rom 15 går bare under navnet spøkelsesrommet, forteller hotellsjef Kjetil Widding lurt. På uforklarlig vis skal lyset innimellom bli slått av og på, og døra har blitt låst mens nøklene fortsatt henger i resepsjonen. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SPØKELSESSKAPET: Spisesalen på Utne hotell er bygd til det gamle skapet fra 1670-tallet, og ikke omvendt. Det er malt av den kjente rosemaleren Thomas Luraas som levde fra 1779-1886. Mange kunstinteresserte kommer ene og alene på grunn av skapet, som havnet på hotellet etter en auksjon som ble holdt etter at den opprinnelige eieren, en prest, døde. Av og til går nøkkelen i skapet rundt av seg selv. Foto: ROGER BRENDHAGEN
EPLEGODT: «Cider fra Hardanger» er nå godkjent som merkevarenavn. Kjetil Widding serverer både tørre Hardanger-produserte alternativer til for-og hovedrettene og søtere alternativer til bordsettingens siste tallerken. Foto: ROGER BRENDHAGEN
HISTORISK HOTELL: At hotellet som historisk hotell er med i organisasjonen «De historiske» gir et vesentlig løft markedsmessig, forteller hotellsjefen. I dag er det fem årsverk på årsbasis, mens det i sommersesongen er det 15 ansatte som betjener gjestene som kommer til Utne for å senke skuldrene. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SOMMERHOTELL: Utne hotel har åpent fra 1. mai til 1. september. Med 15 rom og plass til 30 gjester er det stort sett fullt om været er fint, forteller hotellsjef Kjetil Widding. Foto: ROGER BRENDHAGEN

Åpningstiden er fra 1. mai til 1. september. Med 15 rom og plass til 30 gjester er det stort sett fullt om været er fint, forteller han.

Spøkelser I gjesteboka har noen tegnet et spøkelse og en hyggelig hilsen. Mange tror nemlig det spøker her.
 
«Et opphold her er så hyggelig at selv husets spøkelser trives», står det på hotellets hjemmeside.

Særlig på rom 15, som bare går under spøkelsesrommet, forteller hotellsjefen lurt.

På uforklarlig vis skal lyset innimellom bli slått av og på, og døra har blitt låst mens nøklene fortsatt henger i resepsjonen.

BLANT DE ELDSTE: Utne hotel har vært kontinuerlig drift siden 1722, og er med det et av Norges eldste hoteller. Hoveddelen av bygningen er identisk slik det ble oppført for 290 år siden. I dag er Sjur Haustveit eier, og etter at han kjøpte det i 2003 har det blitt totalrenovert. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Flere stuepiker skal også ha følt et ubehag mens de har vasket vinduene på rommet, nesten som at noen har forsøkt å dytte dem ut.

- En historie går på at ei jente ble dyttet ut av vinduet fra rommet. Andre historier sier at hun hoppet selv, forteller Widding.

Plystrer på kjøkkenet Også i førsteetasje skjer det uforklarlige ting. Noen mener gamlemor Utne fortsatt sitter i stolen sin i førsteetasjen.

- Den stolen har ikke blitt flyttet siden tidlig på 1800-tallet. Kokka hører innimellom plystring på kjøkkenet når hun kommer tidlig på jobb, men hun synes det bare er koselig, humrer Widding.

SPØKELSESSKAPET: Spisesalen på Utne hotell er bygd til det gamle skapet fra 1670-tallet, og ikke omvendt. Det er malt av den kjente rosemaleren Thomas Luraas som levde fra 1779-1886. Mange kunstinteresserte kommer ene og alene på grunn av skapet, som havnet på hotellet etter en auksjon som ble holdt etter at den opprinnelige eieren, en prest, døde. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Selv tar han alle spøkelseshistoriene med en klype salt, selv om han har opplevd småting han ikke klarer å finne noen rasjonell forklaring på hvorfor har skjedd.

Skapet på Utne Som for eksempel at nøkkelen i det gamle skapet i spisesalen går rundt av seg selv.

- Men det kan jo være fordi det er gammelt, sier hotellsjefen.

Også driften ved det ærverdige hotellet går rundt, takket været betydelig egeninnsats av eieren Sjur Haustveit selv og hotellsjefen og hans familie.

UTSIKT: Utne hotel har Hardangerfjordens majestetiske fjell og blomstrende frukttrær som nærmeste naboer. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Det er nemlig kona Bente Widding som fører regnskapet, broren Håkon Widding som bidrar med musikalsk underholdning, mens mora Torill Widding er alt-mulig-dame.

Dubai-kontrast Selv har Widding kommet hjem til Utne for å overta slektsgården, etter to år på hotellskole i Dubai.

- Der handler alt om å være størst og rikest, her er det stikk motsatt med fokus på rent fjellvann, natur og stillhet, konstaterer han.

Nå er han både hotellsjef og fruktbonde. Så bli ikke overrasket om du får bringebær, jordbær, moreller, plommer eller epler, som hotellsjefen har dyrket selv.

På Utne hotel består den treretters middagen hovedsakelig av lokale råvarer.

Cider fra Hardanger Som så mange andre eplebønder i Hardanger har også Widding begynte å produsere eplevin.

- Mange her er flinke på vin. Vi satser på ulike typer cider til mat, både med og uten alkohol, forteller han.

«Cider fra Hardanger» er nå godkjent som merkevarenavn.

Widding serverer både tørre Hardanger-produserte alternativer til for-og hovedrettene og søtere alternativer til bordsettingens siste tallerken.

Er du glad i bobler får du også musserende varianter.

Avbrekkshotell Spøkelser til tross, de fleste gjestene har travle liv og kommer til Utne for et avbrekk i rolige omgivelser.

Her kan du senke skuldrene med en god samtale eller en god bok.

Utne hotel har og tett samarbeid med Hardanger folkemuseum, og mange har også hotellet som utgangspunkt når de skal drive brevandring på Folgefonna, eller står på ski på sommerskisenteret her.

- Vi kan tilby en unik atmosfære der du kan nyte god mat, skryter hotellsjefen.