LØSNINGEN:  Scones er rask og god løsning på en akutt brødmangel, for eksempel på hytta. Lett å lage og smaker veldig godt. Foto: LISE VON KROGH
LØSNINGEN: Scones er rask og god løsning på en akutt brødmangel, for eksempel på hytta. Lett å lage og smaker veldig godt. Foto: LISE VON KROGHVis mer

Grove scones til sommerfrokosten

Tom brødboks? Ingen fare.

• Flere matsaker på db.no/mat

Scones er noe vil pleier å lage til helgefrokost hvis vi har glemt å handle brød.

Scones er en rask og god løsning på en akutt brødmangel. Lett å lage og smaker veldig godt.

Det finnes mange slags oppskrifter på scones, og de fleste inneholder både mye smør og laget på fint mel.

RESTER: Melrester, melkerester, havegryn og siste rest i yoghurtboksen. Alt går i sconesrøren og blir til nydelig frokost. Foto: LISE VON KROGH Vis mer

Jeg bruker grovt mel og melkeprodukter i stedet. Gjerne rester.

Melrester Om du har litt melrester igjen, så er det bare å ha disse i sconesrøren.

Byggmel, sammalt hvete, spelt og havregryn passer til scones.

Fordi de ikke skal heves med gjær, men bakepulver eller natrium, så trenger du ikke ta hensyn til at det skal dannes et glutennett.

Glutenfritt mel passer også til scones. Husk at desto grovere mel du bruker, desto mer næringsrikt blir bakverket.

Rester av rømme, fløte, melk og yoghurt kan du også ha i som væske i scones.

I denne varianten brukte jeg natron i motsetning til bakepulver som er det vanlige. Natron krever syre og da bør du bruke syrnede/sure melkeprodukter.

Jeg kombinerte dette med økologisk lettmelk som hadde gått ut på dato, litt økologisk rømme og litt appelsinjuice.