SICILIANSK PIZZA: Sfincione likner mye på sin fetter, men byens innbyggere blir fornærmet om du kaller den for pizza. Denne skal være svampete – og smaker himmelsk! Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
SICILIANSK PIZZA: Sfincione likner mye på sin fetter, men byens innbyggere blir fornærmet om du kaller den for pizza. Denne skal være svampete – og smaker himmelsk! Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet ReiselystVis mer

Her holder gatematen verdensklasse

Palermo er ikke bare Sicilias hovedstad, men også den italienske øyas senter for gatemat. Her finnes en gastronomisk godbit på hvert et gatehjørne. 

(PALERMO) – Velkommen til Palermo, la oss spise, ler Marco Romeo (35) og viser vei inn til hektiske Capo Market midt i den sicilianske hovedstaden. I de trange gatene lukter det en blanding av frityr, koriander og anis, og det bugner over av fargerike frukter, friske grønnsaker og fersk fisk i de små bodene.

HERR PALERMO: Byens mest kjente og unike gatemat – sandwichen Pane ca’ meusa – får du hos byens kjente fjes Pippo Basile (t.h) ved Vucciria-markedet.Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Og det er mat i verdensklasse vi finner. Palermo kan smykke seg med en gjev femteplass på det amerikanske tidsskriftet Forbes sin liste over verdens beste gatematbyer, ranket høyere enn både Mexico City, Istanbul og Ho Chi Minh City i Vietnam.

Det ekte Sicilia

- Gjør dere klare for en hundre prosent siciliansk opplevelse. Dette er ikke fem-stjerners restauranter, men det er ekte og maten er laget med sjel. Og vi elsker det, forklarer Marco, i det han loser oss forbi ivrige selgere og en mann på scooter fullpakket med maiskolber.

GATEMAT I VERDENSKLASSE: Palermo er ikke bare Sicilias hovedstad, men også gatematens. Her er det vanskelig å gå sulten! Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Marco startet guideselskapet Streaty Palermo for fire år siden, for å vise frem byens gatematverden til sultne turister. Som sønn av byen kjenner han hver eneste krik og krok bedre enn de fleste, og for å gjøre det enklere for oss har han laget et slags pass vi kan stemple underveis, med bilder av matrettene vi skal smake.

Stemningen er som tatt ut fra en italiensk klisjé, her ropes og hoies det mellom alle, det hilses og smiles og gestikuleres stort. En dame i et vindu heiser en bøtte ned til oss med litt penger, og peker på noen tomater og siciliansk zucchini hun vil ha i gjengjeld.

Vi har så vidt startet på vår gastronomiske rundtur, men har allerede hoppet inn i en helt ny og spennende verden.

Tradisjon tro

Den over 2000 år gamle byen har blitt påvirket av både arabisk og jødisk kultur. Også normannerne, spanjolene og de franske og britiske industrialistene har satt sine spor, og gjort dagens Palermo til en spennende smeltedigel.

Matmarkeder har hatt en naturlig plass i over 1200 år, så mattradisjonene står sterkt. Akkurat det blir tydelig på vårt første stopp hvor vi skal spise arancine - fritert risottoball fylt med kjøtt, erter og gulrøtter.

– Palermos eneste ekte arancine får du her på Friggitoria Gastronomia, forklarer Marco og deler opp de gylne, oransje ballene. Den originale oppskriften er over 1000 år gammel. Og den inneholder ikke tomat, slik de nye variantene gjør. Tomat er faktisk relativt nytt i italiensk kjøkken, og fantes ikke på den tiden arancine ble til.

– Wow, dette er det beste jeg noensinne har smakt, utbryter amerikanske Lee Miller (66), nærmest i ekstase.

Sammen med den friterte snacksen panelle – laget av kikertmel og potetkrokettene med mynte kalt cazzilli blir første stopp en høydare. Også sfincione – en fetter til pizzaen – glir rett ned, og de første stemplene i passet er samlet.

HISTORISK SMELTEDIGEL: Palermo er en av Europas eldste byer, og man finner spor av både arabere, normannere, bysantinere, franskmenn og spanjoler i byens arkitektur, atmosfære og kultur. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

En fryktet sandwich

Litt verre blir det derimot når vi vandrer til Vucciria-markedet for å besøke Pippo Basile (70) og hans velkjente matvogn. Signor Basiles godbit er nemlig Palermos mest unike gatemat – Pane ca´meusa – en sandwich fylt av milt og lunge av kalv, kokt i smult og toppet med sitron og ricottaost.

 GOD GUIDE. Marco Romeo driver guideselskapet Streaty, og vet alt som er verdt å vite om Palermo. Han lærer ivrig bort sin kunnskap om både byens historie og gatemat – og hvilket fotballag du burde heie på. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

– Hvordan vet du at du ikke liker det, før du har smakt, spør mannen bak vogna og deler ivrig ut en sandwich til hver.

Sant nok, og det smaker faktisk bedre enn det høres ut. Men til tross for Basiles oppfordring, er det noen som velger å fortsette turen uten nytt stempel i passet.

Gourmet i verdensklasse

På Taverna Azzura smaker vi på Sicilias blod – sanguevin – som akkompagneres med brød, oliven og oster vi har plukket med oss på veien.

For i Palermo er det nemlig helt vanlig, og nesten en selvfølge, å ha med seg egen mat inn på baren. De har til og med et eget ord for det – schiticchio – som betyr en slags piknik.

Marcos gastronomiske runde avsluttes med en lokal variant av den velkjente italienske gelatoen – servert i en tradisjonell brioche-bolle.

Og med siste stempel på plass i passet er vår gastronomiske rundtur komplett.

SNADDER: Arancine er Palermos spesialitet. Og den smaker himmelsk. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer
EKTE ITALIENSK: Palermo er nærmest en italiensk klisjé, med hektisk gateliv, koselige fortausrestauranter og gatemusikanter på hvert et hjørne. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer