NORSK: Mange gjør som Arne Brimi og velger norsk topping. Her pizza med spekeskinke.   Foto: Mette Møller/Dagbladet
NORSK: Mange gjør som Arne Brimi og velger norsk topping. Her pizza med spekeskinke. Foto: Mette Møller/DagbladetVis mer

Hvilken pizzatype er du?

Rød eller hvit?

• Flere matsaker på db.no/mat

Fra Egersund og Ålesund, Fredrikstad og Bergen, fra vaskekjelleren på Kjelsås og rekkehuset i Bærum.

Fra hele Norge er bidragene kommet inn etter at vi utfordret leserne: Lager du Norges beste pizza? Slår du Dagblad-kokkene Arne Brimi og Karla Siverts.
 
14. februar var fristen ute. 16. februar ble tre finalistpizzaer bakt av tre pizzaeksperter. Vi kunne lett ha plukket en håndfull finalister til.

Fredag denne uka avslører vi hvem som har vunnet - og kan glede seg over en pizzaovn fra OBH Nordica.

Stort spenn De innsendte bidragene spenner fra «bruk gjerne en ferdigdeig» til utførlige oppskrifter med durumhverte, italiensk mel «tipo 00» og blandinger av surdeig og proteinrikt hvetemel.
 
Noen har urter, olje, salt og sukker i deigen, andre kjører basic med mel, vann, gjær og litt salt.

- Veldig ulike oppskrifter og mange spennende varianter, sier Mariangela Di Fiore, et av jurymedlemmene.

Di Fiore er kokebokforfatter med røtter i Napoli. De øvrige jurymedlemmene er Dagblad-kokk og kjøkkensjef på Oslo-restauranten Smalhans, Karla Siverts, samt Eirik Sevaldsen, pizza-ansvarlig på Lofthus samvirkelag, kjent som en av Oaslos beste pizzarestauranter.

Hvit eller rød? Det finnes mange skoler innenfor pizzabakingen. Napolitansk pizza er ikke det samme som romersk pizza, Chicago-pizzaen er ulik den du får i New York. Og nå snakker vi mest om deigen.

Pizzaer deles i tillegg inn i to typer, avhengig av fyllet. De røde har tomatsaus, de hvite er ofte basert på creme fraiche.

Hvor våre bidrag ligger? Brorparten er røde, altså med tomatsaus i en eller annen form, gjerne toppet med Jarlsberg.

Mange foretrekker den kokte tomasausen. Å bruke frisk tomat er mer uvant.

Å jo, da, vi fikk inn oppskrifter som foreslår å kjøpe tomatsausen ferdig fra Idun.

Surdeig og spelt Bunnen har gjerne en norsk vri med surdeig, spelt, havre- eller byggryn.

HVIT ELLER RØD: Den røde tomatbaserte pizzaen dominerer, men får stadig sterkere konkurranse av den hvite pizzaen, ofte basert på creme fraiche. Mange av bidragene til vår konkurranse er hvite. Foto : SIGURD FANDANGO Vis mer

Salami, skinke, bacon og ananas er fortsatt populært, mens tida ser ut til å løpt fra mais fra boks på et tjukt lag tomatpure.

De hvite bidragene har ofte ingredienser som sitron, fiken, nøtter og sopp.

Hvilken pizzatype er du?

Nye vrier
I norske hjem får du pizza med wasabi lodderogn og tunfisk, tandooripizza med biff, og pizza med reinskav og krekling.

Og vi krydrer i vei.

Spisskummen, stjernanis, kanelstang, kajenne, fenikkelfrø, chili og tørket arrabiata - alt sammen serveres i norske familier, skal vi dømme ut fra innsendte oppskriftene. 

På topppen har vi gjerne ruccola, timian, oregano, basilikum, rosmarin eller noen dråper sitron.

Italiensk eller norsk
Pizza er noe alle liker. En rett som samler oss.
- Det fine er at hele familien kan hjelpe til, alt fra barn til besteforeldre, sier Erik Sevaldsen.

Skal vi dømme etter bidragene er det mange Italia-frelste i Norge.

Mange sverger til italiensk pizzamel, ekte bøffel-mozzarella og røkt ost importert fra Italia.

Mange eksperimentere også med det heilnorske og kombinerer pizzabunnen med tørrfisk, røkelaks, strandaskinke, vossafår og blåmuggosten Kraftkar. 

ITALIENSK: Mange sverger til ekte italiensk pizzamel. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

hvor går veien videre for norske pizzaelskere? Norske oster er spennende, mener jurymedlem Eirik Sevaldsen.

- Det er nå mange små osteprodusenter her til lands. Jeg ville rettet blikket mot disse, sier han.

- Ostene koster mer, men du trenger bare en brøkdel av den mengden du normalt bruker. Lager du en hvit pizza med en spennende ost og noe friskt og syrlig, får du en fin balanse i smaken.

Hvem går av med seieren i vår konkurranse? 

Blir det «pizza a la Kjelsås» eller «pizza med en touch av Østfold»?

Fredag får du svaret.

HAR DU SENDT INN? Kanskje er det din pizza som vinner. Følg med! Fredag offentlgjgør vi vinneren. Vis mer