Lyst på skryller til jul?

Brimi gir deg oppskriften.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

JULESTEMNING: Det er klart for adventstid, og Arne Brimi starter juleforberedelsene med å tenne fakler på tunet og fylle kakeboksene med julekaker. Foto: METTE MØLLER
BRUNE PINNER: Dette er kjempegode julekaker, og er av de slagene som er mest lettvint å bake. Foto: METTE MØLLER
GODE KRUMKAKER: Denne gode varianten kalles «skrylle» i Ottadalen, og blir laget med kremfløte. Foto: METTE MØLLER
GORO: En nydelig klassiker som hører med i julekakeboksen. Foto: METTE MØLLER

Det er ikke nødvendig med sju slag i kakeboksen, men Arne Brimi synes egentlig alle familier bør ha noen hjemmebakte kaker i huset til jul.

De gode gamle oppskriftene er fine ting å ta fram.

KRUMKAKER: Eller skryller, som de kalles i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen hos familien Brimi før jul. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Lukten av småkaker er like viktig for meg som ribbelukt på julekvelden, sier Arne Brimi.

Kona baker julekakene Hjemme hos familien Brimi er det stort sett kona Unni som baker julekakene, og det kan gjerne bli flere enn sju slag også.

Krumkaker, eller «skryller» som det heter i Ottadalen, er alltid på plass i kakeboksen før jul. Brimi liker også godt både goro, avletter og ei god kransekake.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Det er en flott tradisjon å ha småkaker i huset til jul, og det er også mye mer stas å by fram noe du har laget sjøl enn industriproduserte kjøpekaker, mener kokken.

Skal du først kjøpe julekaker, oppfordrer han til å støtte opp om lokale bakere og bakeriutsalg som holder juletradisjonene i hevd.

Tradisjonsbakst er ettertraktet I Ottadalen står tradisjonsmaten sterkt, og de som virkelig kan lage tradisjonsbakst, er ettertraktet. De baker og leverer gjerne til mange av innbyggerne i bygda.

Men mye er også fullt mulig å bake hjemme, selv om man både har liten tid og lite bakekunnskap.

Aller enklest er nok de gode «brune pinnene», som Brimi mener er perfekte å dyppe i en sterk julekaffe, eller nyte sammen med et glass søt dessertvin.

Brune pinner - Brune pinner er lette å lykkes med, og det lukter godt av kanel og jul i huset når du baker. Jeg må alltid ha brune pinner i kakeboksen i førjulstida, sier Brimi.

Han anbefaler folk å finne sin egen spesialitet, enkel eller litt mer komplisert. Det viktigste er å bake selv.

- For noen blir det ikke jul før de riktige slaga er innom dørstokken. Jeg kjenner noen som har 30 slag hjemme! Det er fint at det finnes slike hjem også, mener Arne Brimi.