Ni svar på det vanligste spørsmålet i Norge

Disse tilbehørene løser hverdagsfloken.

"Hva skal vi ha til middag i dag?" er kanskje Norges vanligste spørsmål. Enkelte dager trues topp-plasseringen av "Hvor er du?", som stilles kontinuerlig etter at vi sluttet med fasttelefoner (da var det jo opplagt hvor vi var).

Om middagsproblemet vil jeg si som Kåre Willoch sa i glansdagene: - Spørsmålet er galt stilt.

TILBEHØR TIL FISK: Løser du spørsmålet om tilbehør, er mye gjort. Foto: Erik Hannemann
POTETPANNEKAKE: Potetpannekake er overraskende lett å lage. Prøv selv! Foto: Erik Hannemann
KUL RIS: Ris behøver ikke være kjedelig. Her er noen forslag som gjør middagsrisen kul. Foto: Erik Hannemann
GLASERTE GULRØTTER: Plutselig blir gulrøttene kule igjen. Foto: Erik Hannemann
AGURKSALAT: Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre. Foto: Christopher Sjuve
REDDIKER: Den aller beste munnfullen? Foto: Erik Hannemann
BLOMKÅL: Der er litt mer enn koking som skal til. Foto: Erik Hannemann

Det man egentlig spør om er graderinger av samme fortvilelse:

- Kan vi finne på noe artig å spise i dag?

- Skal vi lage noe vi ikke har laget før?

- Kan vi finne på noe som er raskt og enkelt i dag?

Og oftest er det enda mer spesifikt: Vi har litt fisk, men hva skal vi spise til fisken? Altså: Tilbehøret til fisken. Eller kjøttet. Eller kyllingen.

Tilbehøret gjør middagen Vi lever i et klassisk middagsparadigme hvor vi har kjøtt/fisk/kylling - som vi oftest har bestemt oss for - før spørsmålet: "Hva skal vi ha til middag i dag" kommer.

Vi vet kanskje hvordan vi skal steke fisken som proffene, bake fisken til perfeksjon i ovnen, steke kyllingfileten riktig etter boka. Vi har gjort alle feilene som er nødvendig for å bli en mester på å steke biffen riktig.

Alt dette er teknikker som alle kan lære seg uten anstrengelser. Men tilbehør krever en annen del av deg og hjernen din: kreativitet.

Og det er ikke alle som føler seg like kreative i butikken etter endt arbeidsdag eller når man nettopp har kommet hjem og åpner kjøleskapet. - Hva i all verden skal jeg lage nå?

Så derfor: Her kommer det noen herlige forslag til "tilbehør" til fisk, kylling og kjøtt.

"Tilbehør" er kanskje feilaktig bruk av ord, siden det strengt tatt er dette middagslagingen handler om: Kutte opp grønnsaker, skrelle, koke, steke, bake osv. Er det ikke fisken, kjøttet eller kyllingen som er "tilbehør"?

Nok om det. Nedenfor finner du et knippe med forslag til tilbehør, eller hvordan du nå velger å se det.

God middag!

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.