SKILT: Hanen er det siste av serviceskiltene og har betegnelsen 650.40 Gardsmat /Bygdeturisme. Foto: OLE JONNY TRANGSRUD
SKILT: Hanen er det siste av serviceskiltene og har betegnelsen 650.40 Gardsmat /Bygdeturisme. Foto: OLE JONNY TRANGSRUDVis mer

Ser du dette skiltet, må du trå på bremsen

Vet du hva det betyr?

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Når du ser et skilt med brun hane, er det bare å trå på bremsen.

Da er du nemlig farlig nær en bondegårdsopplevelse.

Haneskiltet dukker opp stadig oftere langs veiene våre. Skiltet tilhører våre brune, offentlige serviceskilt.

De som viser vei til museer, severdigheter, utsiktspunkt, fredet natur, badeplasser, sportsfiske, turstier, skiløyper og bygdeturismens hane.

HANE: Hanne «Høne» Veikåker har fått haneskilt ved riksvei 7. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Hanen er også symbolet til organisasjonen ved samme navn.

200 representanter Hanen som organisasjon samler bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske, eller alt som er gøy og godt på landet.

Nå er den nye katalogen deres, «Norske bygdeperler 2012/2013», klar.

Her finner du 200 representanter for dem som produserer mat og opplevelser rundt om i alle Norges bygder.

Hanen har i år fått med GPS-lokalisering for alle som er med i katalogen. Applikasjon for mobil er utviklet, og nettsida hanen.no er full av informasjon.

Totalt har Hanen et sted mellom 400 og 450 medlemmer.

Småskalaprodusenter Mange av dem er småskalaprodusenter som foredler egne råvarer til glede for deg og meg.

HANEMAT: Ingvill Thorson Plesner driver Løten nærstasjon & landhandleri, som holder til i den tidligere stasjonsbygningen i Løten sentrum. Foto: OLE JONNY TRANGSRUD Vis mer

Du finner dem også når det arrangeres «Bondens marked».

Men ikke bare der. Hoteller og restauranter har også sett verdien av å kunne tilby lokale produkter i gourmetklassen.

Lam av villsau, fjellgått gourmetlam, glade skogsgriser, fisk og lokalt vilt, har etablert seg i et markedet som hungrer etter lokal og kortreist mat.

Ost og epler Ostene er et kapittel for seg.

Mye kan vi takke tre sta gardskoner i Undredal for. De tok kampen mot mattilsyn og departement og fikk åpnet for salg av upasteuriserte oster.

Etter det har mange fulgt etter i et smakseventyr ingen skulle tro var mulig for ti år siden.

Edle dråper fra pressede epler har blitt førstevalget når det skal være alkoholfritt, men fint i glasset.

Sider, eplebrennevin og nye akevitter er en annen side av landbrukets vei mot det gode mangfold.