Tre fantastiske kaker til maifesten

Med deilig marengs, frukt, sjokolademousse...

(Allers): Mai er kakemåneden framfor noen.

Måneden er full av festdager som konfirmasjon, dåp, avslutninger, bursdager og 17. mai.

I år er det også grunnlovsjubileum.

Her er forslag til herlige festkaker som vil imponere enhver gjest!

Pavlova med frukttopp (6-8 porsjoner)

Marengsbunn:
• 4 eggehviter
• 2 ½ dl sukker
• 1 klype salt
• 1 ts hvitvinseddik
• 1 ts maisenna
• revet skall av 1 appelsin
• 2 ss mandelflak

Topping:
• ½ l kremfløte
• 1 stor appelsin
• 2-3 pasjonsfrukter

1. Sett ovnen på 125°. Legg et bakepapir på en plate, og tegn en sirkel på ca. 20 cm i diameter.

2. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret, salt, eddik og ­maisenna til stiv marengs. Vend i resten av sukkeret for hånd sammen med appelsinskallet.

3. Fordel den luftige marengsen på sirkelen. Strø over mandler.

4. Stek kaka på nederste rille i ovnen i 1 ½ time. La marengsen avkjøles helt.

PAVLOVA: Marengs og frukt er allltid populært. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

5. Pisk fløten stiv. Skjær appel­sinen i skinnfrie fileter. Del pasjonsfrukten i to.

6. Fordel kremen over marengsen, legg på appelsinbåter og hell over pasjonsfrukten. Server straks.

Sitronpai med blåbærmarengs (ca. 12 biter)

Paideig:
• 125 g kaldt smør
• 1 ss melis
• 3 dl hvetemel
• 1 ss iskaldt vann

Fyll:
• 2 sitroner
• 3 egg
• 2 dl sukker
• 2 ss hvetemel
• 2 ts vaniljesukker
• 2 dl kremfløte

Blåbærmarengs:
• 3 eggehviter
• saft av ½ sitron
• 3 ¼ dl sukker
• 100 g ferske eller tinte blåbær. Bruker du de store blåbærene du får kjøpt i butikken hele året, får du ikke den intense fargen som av ville bær.

Pynt:
• friske bær

1. Sett ovnen på 200°. Hakk sammen smør, melis og mel til en smuldrete deig, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett ­vannet og arbeid deigen raskt sammen.

2. Trykk paideigen ut i en smurt paiform, 24 cm i diameter. La den hvile i kjøle­skapet i ca. 30 minutter.

3. Lag fyllet. Vask sitronene godt. Riv skallet og press ut saften. Pisk egg og sukker luftig. Rør i resten av ingrediensene sammen med sitronsaft og -skall.

4. Hell fyllet i paiskallet og stek i ca. 30-40 minutter til fyllet stivner.

5. Sett kaka til avkjøling.

6. Sett opp ovnstemperaturen til 250°, og skru på grill eller overvarme.

7. Pisk eggehviter, sitronsaft og 1 dl ­sukker til marengs. Tilsett ytterligere 1 dl sukker, og pisk til fast skum. Bland i blåbær med resten av sukkeret, og rør det lett og forsiktig i marengsen i omganger.

8. Fordel marengsen over paien, og stek den gyllen midt i ovnen i ca. 5 minutter. Pynt med ferske bær ved servering.

Tips: Lag gjerne kaka med de bærene du liker best!
 

Luftig og glutenfri sjokolademoussekake (10-12 biter)

Bunn:
• 300 g mandelmasse
• 3 eggehviter

Sjokolademousse:
• 300 g melkesjokolade
• 100 g mørk sjokolade
• 3 eggeplommer
• 3 dl kremfløte

Pynt:
• siktet kakao
• sølvkuler

1. Sett ovnen på 200°. Legg et bakepapir i bunnen av en form med løs kant, 24 cm i diameter.

2. Del mandelmassen i biter, og kjør til en glatt deig med eggehvitene i en mikser. Fordel røren i bunnen av formen.

SITRONPAI: En fryd for øyet og for ganen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

3. Stek bunnen i ca. 10 minutter midt i ovnen og avkjøl helt.

4. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroen. Bland med eggeplommer.

5. Pisk fløten til krem. Bland kremen, litt om gangen, i sjokolade­massen. Rør lett sammen, og fordel kremen over bunnen.

6. Sett kaka tildekket i kjøleskapet til neste dag.

7. Dryss over et tynt lag kakao, og pynt med f.eks. sølvkuler.

LES OGSÅ: NÅ SKAL VI GRILLE!

SJOKOLADEMOUSSEKAKE: Alle elsker sjokolade! Foto: ALL OVER PRESS Vis mer