BESTSELGERE: Vi har tatt utgangspunkt i de mest solgte flaskene i denne testen. FOTO: Øivind Lie
BESTSELGERE: Vi har tatt utgangspunkt i de mest solgte flaskene i denne testen. FOTO: Øivind LieVis mer

Vi har testet champagne

Vi har funnet godbitene på listen over de 20 mest solgte champagnene.

Her kommer årets test av champagne! Er du på jakt etter billige bobler har du en test av cava her - eller så kan du finne den beste proseccoen her det italienske boblealternativet.

Ekte varer - champagne - er det denne saken handler om. De guddomelige boblene som nytes mest som en velkomstdrink eller kanskje med en liten tapasrett, eller som aperitif.

Les også vår nyeste test av champagne her

Vinneren av testen av champagne Vinneren av champagnetesten får hele 89 poeng; Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut. Den har middels fylde, frisk syre og ganske lang ettersmak.

Du finner også to Rosé-varianter på listen over de 20 mest solgte (som er var utvalgskriteriet denne gangen). Det er Moët & Chandon Impérial Rosé og Moët & Chandon Impérial Rosé. De har vi plassert helt nederst i artikkelen.

Champagne For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Slik åpner du flasken Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Testpanel og metodikk Champagnen er smakt av Arnie Stalheim som er Klikk.nos vinekspert.

Champagnen er smakt blindt og hver av dem er vurdert etter fem kriterier: Farve, duft, smak og ettersmak. Poeng for hver Champagne er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Det beste først Server champagnen når gjestene kommer - ikke når klokka slår 12.

Champagne er dyrt, og for å kunne sette pris på disse edle dråpene, bør man være noenlude edru. Derfor skal du servere champagnen når gjestene kommer. Etterhvert får de i seg både hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, dessertvin, cognac til kaffen og kanskje noen drinker etter det igjen. Da begynner man å bli ganske påseilt. Så skal man ut på terrassen eller plenen og stå og hutre med plastglass i neven mens røyken fra rakettene river i nesen. Gitt de rådende omstendigheter, er champagne fullstendig bortkastet.

Her skal du heller skjenke en billig musserende, f.eks. denne fra Australia:

Jacob?s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut, vnr 3216901, kr 108.

Til denne prisen får du ikke en overvettes kompleks og flott vin, men denne er enkel, frisk, fruktig og ren, og ikke minst lett å like.

Les også: Slik åpner du champagnen med kjøkkenkniv
Søte gaver
Slik lager du de beste velkomstdrinkene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut Middels fyldig, frisk syre og ganske lang ettersmak. Karakter: 89/100 Pris: 252,50 Grémillet Brut Selection Slank og syrlig smak med kjølig frukt og ganske lang ettersmak. Karakter: 89/100 Pris: 209,90 E. Michel Extra Brut Middels fyldig og en lang og syrlig ettersmak. Karakter: 88/100 Pris: 224,90 Veuve Clicquot, Brut God sødme og friskhet med ganske lang ettersmak. Karakter: 88/100 Pris: 379,90 Moët & Chandon Impérial Brut Frisk, med middels fylde. God lengde og lette mineraler i avslutningen. Karakter: 87/100 Pris: 734,90 Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, Brut Middels fylde, god syre og brukbar lengde. Karakter: 87/100 Pris: 294,80 Bollinger Spécial Cuvée, Brut Middels fylde, god syre og brukbar lengde. Karakter: 87/100 Pris: 399,90 Clouet Silver Brut Nature Middels fylde, fin frukt, frisk syre og ganske lang ettersmak. Karakter: 87/100 Pris: 256,60 Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Ganske rik, passe syre og lang ettersmak. Karakter: 86/100 Pris: 289,90 Nicolas Feuillatte, Brut Ganske stram, frisk og fin smak med lang ettersmak. Karakter: 86/100 Pris: 324,90 Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru Ganske stram, frisk og fin smak med lang ettersmak. Karakter: 86/100 Pris: 289,40 Taittinger Brut Réserve God fylde med rik frukt, passe syre og ganske lang ettersmak. Karakter: 86/100 Pris: 329,90 Pol Roger Brut Middels fyldig med passe syre og ganske lang ettersmak. Karakter: 86/100 Pris: 329 Bonnet Grand Réserve, Brut Moden og sødmefull med passe syre og lang ettersmak. Karakter: 85/100 Pris: 229,90 Veuve Clicquot, Sec Rik og sødmefull med passe syre og lang ettersmak Karakter: 85/100 Pris: 224,90 Lanson Black Label, Brut Rik og moden smak med god sødme, passe syre og lang ettersmak. Karakter: 85/100 Pris: 339 Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs Middels fyldig med passe syre og ganske lang ettersmak. Karakter: 84/100 Pris: 239,90 Déthune Grand Cru Extra Brut En litt uren note dukker opp i denne sammen med en syre som er litt ute av kontroll. Karakter: 73/100 Pris: 215 Moët & Chandon Impérial Rosé Ganske rik smak med god sødme, passe syre og fin lengde. Karakter: 86/100 Pris: 399,90 Lanson Rosé Label Brut Rosé Slank, syrlig og ganske kort. Karakter: 83/100 Pris: 369