- Fniste som en unge da jeg traff Obama

«Bunk», «Freamon» og «Kima» fra «The Wire» er hekta på Obama.

VIRGINIA (Dagbladet.no): Da Sonja Sohn (44), bedre kjent som den beintøffe politikvinnen «Kima Greggs», går for å kjøpe lunsj på en kafé i delstatshovedstaden Richmond gir hun klar beskjed til kokkene som kommer ut fra steikeosen for å hilse på kjendisen.

- It\'s going down. And we gotta make sure it really goes down, hvisker skuespilleren innstendig til de to svarte mennene.

Sohn, som har koreansk mor og afroamerikansk far, bor nå i New York, men har vokst opp lenger øst i nettopp Virginia, og er svært glad for det idealistiske oppdraget hun er på da Dagbladet.no treffer henne.

- Dette er en slags gjenoppvåkning for min indre menneskerettighetsaktivist, sier skuespilleren.

Verdens mektigste fan

Presidentkandidat Barack Obama har tidligere gjort det klart at «The Wire» er favoritt-tv-serien hans, og han har neppe blitt mindre vennlig innstilt etter at en stor del av ensemblet bak krimdramaet de siste ukene har gjort en intens innsats i valgkampen - til dels på «nøytrale» kampanjer som skal pumpe opp oppslutningen om valget 4. november, men også på utilslørte Obama-arrangementer.

- Hvordan reagerte dere da Obama sa offentlig at han var fan av The Wire?

- Det var den mest spennende tingen i verden, mann. Jeg ser på ham som en transformativ figur. Jeg er veldig imponert. Han beveger meg. Jeg bare elsker innstillingen han har hatt til tida i Senatet, og talen for fire år siden motiverte meg virkelig. Å finne ut at han var en fan av serien... Du blir stolt over at arbeidet ditt kan ha en påvirkning på noen som det, som du selv beundrer, sier Wendell Pierce («Bunk Moreland»).

- Fniste som en unge da jeg traff Obama

Etter å ha avlagt sin stemme på tirsdag flyr han til Chicago samme kveld for å være sammen med folk i Obama-staben på valgvake. I mellomtida lyner det i øynene hans da han snakker om presidentkandidaten. Den godslige mannen bak «Bunk», som er vanskelig å skille fra tv-karakteren, har vært Obama-fan siden 2004 og fikk møte presidentkandidaten under et pengeinnsamlings- arrangement tidligere i år.

- Jeg fniste som en liten unge, jeg var så glad. Det var helt strålende, forteller Pierce til Dagbladet.no. 

Pisker unge til urnene

Pierce, Sohn og Clarke Peters, en tredje The Wire-skuespiller, reiste i slutten av forrige uke rundt i Virginia i en egen buss sammen med kjendispolitikeren Kevin Powell for å spre informasjon om valgdagen og stemmeregler til viktige målgrupper.

Virginia kan være i ferd med å vippe demokratenes vei for første gang siden 1964. Om demokratene lykkes med å få rekordmange til stemmelokalene, særlig førstegangsvelgere og afroamerikanere, kan løpet være kjørt for McCain allerede tidlig tirsdag kveld, til og med et par timer før valglokalene på vestkysten stenger.

«Down to The Wire»-kampanjen skjer i regi av Urban League, en idealistisk og politisk uavhengig organisasjon som bistår vanskeligstilte over hele USA og er særlig rettet mot afroamerikanere.

Dagbladet.no fikk bli med på bussen til The Wire-gjengen på to etapper av den spesielle turneen, som favnet om alt fra pensjonister og kristne barnefamilier til opprørske 17-åringer. Alle har fått kraftfulle formaninger om viktigheten av årets valg av skuespillerne, som på hver sin måte er dypt personlig engasjert i den historiske valgkampen.

I The Wire dissekeres politiet, domstolene, politikken og media i et korrupt og dystert Baltimore, og Pierce har ingen problemer med å relatere den kritikerroste tv-serien til aktivismen han står for i virkeligheten.

- Det vi viser i The Wire er de dysfynksjonelle systemene vi har, sammenbruddet i byene våre, i de politiske og de sosiale systemene. Vi håper at vi viste at det som skjer i serien er symptomatisk for problemer som vi er nødt til å løse.. Jeg er glad for at serien gjorde et inntrykk og forstyrret fansen nok til å følge med på det som foregikk rundt dem. Vi har gjort vår del ved å holde opp speilet. Nå er det neste skrittet: «Hva har du tenkt å gjøre med det?», sier skuespilleren.

Samlet tropp

I presidentvalget er det liten tvil om at både politifolk og de hensynsløse drapsmenn fra «The Wire» heier på samme kandidat tirsdag kveld. Denne uka har hele sju av skuespillerne fra serien dukket opp på valgkamparrangementer til støtte for Obama i North Carolina, en annen viktig delstat, der videosnutten nedenfor brukes for å trekke fansen til valglokalene. Se videoen til øverst til høyre i denne saken.

- Dette er en upartisk greie, så jeg kommer ikke til å fortelle deg hvem jeg skal stemme på. Men du vet da det allerede, sier Clarke Peters noen dager tidligere til Dagbladet.no og gliser.

Han er bedre kjent som den ettertenksomme etterforskeren «Lester Freamon». Peters er fra New Jersey men er for tida bosatt i London og klargjør at han har fått et europeisk perspektiv på valgkampen.

- Tro meg, Verden følger med nå, sier han til en gruppe ungdommer.

- Folk har blødd og blitt drept for at dere skal få stemme, sier han til to unge jenter.

- Obama-medarbeidere overalt

Sonja Sohn mener det å stemme ved valget bare er et første skritt.

- Etterpå må man fortsatte å jobbe. Uansett hvem som vinner kan noen lene seg tilbake og si «Flott! vi fikk vår mann inn, la oss se hva kan kan gjøre» og de som stemte på den tapende kandidaten kan gå inn i en slags desperasjon og den apatiske tilstanden man var i før dette valget. Men dette handler om å endre landet, det må være bakkestyrker som informerer lokalsamfunnet og som tar seg av nabolaget videre, utdyper Sohn.

Da hun seinere møter en gruppe førstegangsvelgere blant studentene utenfor Virginia Commonwealth University som får signerte t-skjorter og løpesedler, orker hun ikke helt å legge skjult på hvilken presidentkandidat som har drevet henne ut på veien, men gjør jobben med å hause opp stemningen før valgdagen.

- Jenter, dere vet guttene som plystrer etter dere på gata? Vel, nå kan dere si til dem: «Har du stemt? Jeg selger tida mi for stemmen din» , ler skuespilleren, og foreslår at køene ved valglokalene kan bli en bra sjekkearena.

Men de færreste av disse studentene ser ut til å trenge flere grunner til å stemme Obama. Demokratene har drevet tidenes valgkamp i det som inntil nylig så ut som en sikker stat for republikanerne, og Obama-leiren har over 70 kontorer spredd over hele Virginia og tusenvis av dedikerte frivillige.

- Det har vært Obama-medarbeidere på hvert hjørne på campus siden skolen begynte i høst, forteller Tiama Weaver (18), som allerede har forhåndsstemt og bærer en Obama-button på jakkeslaget.

Afroamerikanske Jay Cuervo ler overbærende når han blir spurt om hvem han skal stemme på.

- Kom igjen - den første svarte presidentkandidaten, hva tror du?, sier 19-åringen.

Øyeblikket

Da Dagbladet.no spør Wendell «Bunk»  Pierce om å si noe om Obamas betydning for afroamerikanere og andre minoritetsgrupper, kommer han med en spontan tale.

- Først og fremst må man ikke ta lett på effekten han har på hele landet. Det er en modning av amerikanere som skjer nå. Når vi har en afromaerikaner i front, er vi stolte over at resten av USA har forstått det vi alltid har visst. Vi kunne lagd en liste med folk fra det afroamerikanske samfunnet som kunne blitt presidenter, en lang liste, helt tilbake fra starten av denne republikken. Vi er stolte over at det som dette landet står for nå er manifistert i kjøtt og blod. Vi har kjempet for at vi i ikke skal være en hyklerisk nasjon. Endelig vil denne nasjonen, som Dr. King sa, reise seg og leve ut den virkelige meningen med dens mantra, at alle mennesker er skapt like.

- Dette er virkelig, dette er en virkelig manifestasjon av det eksperimentet vi kaller USA. Vi bommer om vi sier at dette bare er en stor ting for afroameriknaere. Det er det jeg tror dere europeere responderer på også, når det USA tror på og hva det faktisk gjør møtes. Dette er et sånt øyeblikk. Vi ser at prosessene våre faktisk virker, fortsetter Pierce.

Om mindre enn 72 timer står han trolig utendørs i Grant Park i Chicago sammen med flere hundre tusen andre mennesker og venter på at Barack Obama skal komme på podiet og konstatere at han blir USAs 44. president.

<B>GLEDELIG GJENSYN:</B> På den velutstyrte bussen The Wire-gjengen brukte gjennom Virginia kunne de blant annet se seg selv på tv.
<B>FORBILDE:</B> Studentene ved Commonwealth University i Virginia lyttet intenst da skuespiller Sonja Sohn forklarte dem valgreglementet og ba dem holde ut i de lange køene ved valglokalene som garantert vil oppstå 4. november.
<B>FORMANING MED ET SMIL:</B> Wendell Pierce (t.v.) og Clarke Peters storkoste seg som talsmenn for demokratiet i Virginia.
<B>- FOLK HAR BLØDD FOR DERE:</B> Clarke Peters ga 18-åringene Tiama Weaver og Kandyss Mallory en historieleksjon om stemmeretten. Weaver hadde allerede forhåndsstemt på Obama.
<B>UNG FAN:</B> En lykkelig Erik McCorkle (16) fikk treffe The Wire-skuespillerne, men er ikke gammel nok til å stemme i år.
<B>MENER ALVOR:</B> Både Wendell Pierce (t.v.) og Clarke Peters er dypt personlig engasjert i amerikansk politikk og sosiale spørsmål.
<B>BRORSKAP:</B> Det var ikke mye tvil om hva Sonja Sohn siktet til da hun gjorde det svært klart overfor disse kokkene på en kafé i Richmond at de er nødt til å stille opp på tirsdag.
<B>- ALLE SKAL STEMME:</B> Obama-tilhengerne Vijay Dua (t.h.), Carlton Prunty og Jay Cuervo, alle 19 år gamle, er ikke i tvil om at de fleste studentene ved universitetet faktisk vil stemme - og at McCain er heldig om han får en eneste av ungdommene på sin side.
<B>POPULÆRE:</B> Både kriminelle ungdommer, politifolk og politikere har fortalt The Wire-skuespillerne at de er blodfans av serien.