Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Solgt for en halv million

«Ungdomsbildet» av Frankrikes førstedame gikk over all forventning.

(Dagbladet.no) Bildet av Carla Bruni er nylig solgt i en auksjon på auksjonshuset Christie\'s i New York. Utropsprisen var på rundt 25 000 kroner, men etter at medier over hele verden har slått opp historien rundt bildet ble prisen satt i en annen skala.

Da auksjonarius slo hammeren for siste gang var prisen 91 000 dollar, eller rundt 450 000 kroner.

Årsaken til at bildet skapte så stor blest er at Carla Bruni nylig giftet seg med Frankrikes omstridte president, Nicolas Sarkozy.

- Det er klart det ligger mye høyere enn utropsprisen, rundt 25 ganger høyere. Men det er markedet som setter prisen, sier presseansvarlig Milena Sales i Christie\'s til Dagbladet.no.

Bildet endte hos en asiatisk kunsthandler, som valgte å forbli anonym.

- Var det blest rundt dette bildet etter mediepågangen verden over?

- Det tok faktisk en stund å selge det, og det gikk smått oppover lenge, sier Sales.

- Upassende og vondt

Carla Bruni skal flere ganger ha forsøkt å stoppe auksjonen av nakenbildet, men uten hell.

- Dette er utrolig upassende og vondt, sa Frankrikes førstedame, Carla Bruni da det ble kjent at bildet av henne skulle selges på auksjon.

I Norge hadde fotograf-guru Morten Krogvold liten forståelse for Brunis reaksjon.

- Jeg tenker at denne presidentfrua bør være veldig glad for at dette bildet blir publisert nå. Det er vakkert, sa fotograf Morten Krogvold til Dagbladet i slutten av mars.

Talspersoner for Christie\'s har fremholdt at de ikke har noen kvaler med å legge bildet ut for salg. Bildet er del av Gert Elferings samling av nakenbilder, og avgjørelsen om å legge dem ut for salg ble tatt før det ble kjent at hun hadde giftet seg med Sarkozy.

Pengene til veldedighet
Gert Elfering besitter en stor kolleksjon av ikoniske fotografier, og Bruni-bildet er bare ett av flere som ble auksjonert bort i New York i dag.

Oppmerksomheten rundt bildet av Bruni har trolig bidratt til å øke oppmerksomheten, og dermed også interessen rundt bildene. Bildet som var ventet å tjene inn mest på dagens auksjon, et portrett av Brigitte Bardot fra 1959, gikk også høyt over forventet pris.

Etter de tunge medieoppslagene verden over har Elfering bestemt at inntjeningen ved salg av bildet skal gå til den sveitsisk veldedige organisasjonen Sodis Reference Center, smo arbeider for å bedre drikkevannsvaliteten i U-land.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media