KOMMENTARER

Ditt problem

Alle kvinner i offentligheten må tåle hets, skriver Martine Aurdal om hatet mot kvinner.

HELT VANLIG: Kvinner i offentligheten må tåle mye. Det vil ikke alle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELT VANLIG: Kvinner i offentligheten må tåle mye. Det vil ikke alle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Hvorfor svarer du ikke på telefonen? Får du virkelig så mange tekstmeldinger? Så heldig du er!» Min mannlige motdebattant hadde bare fått melding fra mora si og så lengselsfullt bort på min durende telefon. Vi var i Tromsø, hadde vært på tv og diskutert feminisme. Han ville gjerne ha respons, jeg var ung, blond og et nytt tryne i tv-ruta. Grove seksuelle tilbud kombinert med iltre hatmeldinger fikk telefonen min til å lyse jevnlig utover natta. Det var ikke stas, det var skremmende.

Gjennom de neste åra fortsatte meldingene å komme, gjerne sent på kveldene. Noen med bilde av avsenderens erigerte penis. Fremmede menn stønnet hvis jeg svarte på telefon. Håndskrevne brev i postkassa fortalte meg både at avsenderen visste hvor jeg bodde og hva vedkommende ville gjøre med meg. På e-post fortalte unge og gamle menn meg i detalj hva de mente om meg. I anonyme nettfora fortalte fremmede meg hvordan de skulle knulle vett inn i skallen på meg. Venner og kolleger har lært meg hvordan det å ikke svare, overse henvendelser og å raskt slette e-poster gjør huden sakte tykkere. Når sjikanen har fortsatt gjennom år, har jeg enkelte ganger forsiktig undersøkt hvem avsenderen egentlig er. Den ene gangen jeg gikk til politiet, hadde jeg som redaktør blitt utropt til landssviker og portrettert med en pistol mot hodet på norske og svenske nazistiske nettsider. Politimannen så overbærende på meg og fortalte at anmeldelsen kom til å bli henlagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer