DEBATT

Med lov til å pine?

Et spørsmål som bør ofres mer oppmerksomhet er hvorvidt dyrenes interesser blir ivaretatt av loven.

DYREINDUSTRI: «Industrialiseringen av næringene som holder dyr for vareproduksjon, medfører mindre mulighet for hensyn til enkeltdyrene og mer effektivitet for produsentene», skriver kronikkforfatteren om norsk dyrehold. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
DYREINDUSTRI: «Industrialiseringen av næringene som holder dyr for vareproduksjon, medfører mindre mulighet for hensyn til enkeltdyrene og mer effektivitet for produsentene», skriver kronikkforfatteren om norsk dyrehold. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norske innbyggere omgis av et stort antall dyrearter. De tamme dyrene teller mange titalls millioner flere individer enn oss selv. Interessen av å leve og ikke lide deler vi med dyrene. Hensynet til dyrs interesser må likevel ofte vike når det gir oss fordeler, forlystelse eller fortjeneste. Menneskers forbruk av dyr øker i vår tid, og i produksjonen av mat og klær ser vi at systemene for dyrehold stadig blir intensivert. Et stigende antall dyr holdes på stadig færre produksjonsanlegg, og tiden som oppdretterne bruker på det enkelte dyret går samtidig nedover. Industrialiseringen av næringene som holder dyr for vareproduksjon, medfører mindre mulighet for hensyn til enkeltdyrene og mer effektivitet for produsentene.

For dyrene som lever tett på oss, de vi knytter sterke følelsesmessige bånd til, kan situasjonen være annerledes. Dyrene som lever nært på oss utgjør imidlertid bare en liten del av dyrene som lever her til lands. Et overveldende antall dyr ser vi nærmest aldri: Dyrene som brukes i havbruk og landbruk. De er i stor grad ute av syne og ute av sinn for den gjennomsnittlige innbyggeren. Fysisk og følelsesmessig avstand gjør at vi heller ikke har grunnlag for å knytte bånd til dem. Det vi derimot har, er et lovverk som veier menneskers interesse av å bruke disse dyrene opp mot hensynet til deres velferd. Et spørsmål som bør ofres mer oppmerksomhet er hvorvidt dyrenes interesser blir ivaretatt av loven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer