Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putin kaster maska for å redde ansikt

Hanskene er kastet. Russland slåss på tørre møkka, og vil ikke akseptere et militært nederlag for opprørerne i Øst-Ukraina.

KRIGENS OFRE: To kvinner løper i sikkerhet i millionbyen Donetsk i går. (AP Photo/Mstislav Chernov) Scanpix
KRIGENS OFRE: To kvinner løper i sikkerhet i millionbyen Donetsk i går. (AP Photo/Mstislav Chernov) Scanpix Vis mer
Kommentar

Det siste døgnets utvikling på slagmarken i Øst-Ukraina er veldig dramatisk. Et bilde tegner seg tydelig. Helt sør i Ukraina er det åpnet en ny front med det ukrainerne sier er hundre nye stridsvogner, eller pansrede kjøretøyer. De må ha kommet fra Russland, og er bemannet med enten frivillige, russiske soldater, eller en kombinasjon av de to.

Samtdig er det rapporter om at det i flere landsbyer i sør har dukket opp det som under den russiske annekteringen av Krim i mars ble kalt «små grønne menn». Det er soldater uten kjennetegn, som er tungt bevæpnet og tar kontroll over strategiske steder. På Krim var det offisielle byggninger, i det sør-østlige Ukraina ser det ut til å være strategiske veier.

I motsetning til det veikartet for våpenhvile som Ukrainas president Petro Porosjenko snakket om etter det to timer lange møtet med Russlands president Vladimir Putin i Minsk tirsdag kveld, så er det vi ser på slagmarken nå ingen oppskrift på våpenhvile. På slagmarken satser Porosjenko alt på å vinne en militær seier, mens Putin gjør alt han kan for å unngå et militært nederlag.

I Minsk gjorde Putin det dessuten klart at å sørge for våpenhvile ikke var Russlands oppgave. Det var Ukrainas eget ansvar, sa han.

Bak denne uttalelsen var det en åpenbar strategi. For siden da har det ifølge ukrainske myndigheter kommet både regulære soldater og store forsterkninger med frivillige over grensa fra Russland. Det som nå ser ut til å skje er at Russland, hovedsaklig ved hjelp av frivillige, åpner en tredje front i sør, ved Azov-havet. Det kan være for å lette det militære presset mot storbyene Donetsk og Lugansk, der de pro-russiske opprørerne de siste ukene har vært på vikende front.

Men det kan også være en strategi å erobre hele kysten mot det grunne Asov-havet, som grenser mot Krim i vest. Ifølge talsmannen Jen Psaki i amerikansk UD er det nå stor pro-russisk militær aktivitet langs kysten av Azov-havet, fra den russiske grensa til havnebyen Mariupol, der det har vært harde kamper siden mai. Med offensiven i sør er uansett enda mer av grensa mot Russland vid åpen for flere våpen og menn, og igjen ser Ukraina ut til å være militært på defensiven.

Ifølge Psaki har kampene det siste døgnet også økt i styrke i millionbyen Donetsk, og ved byens flyplass, som er av stor strategisk betydning.

- Dette indikerer at en russiskstyrt motoffensiv sannsyligvis er under oppbygging i Donetsk og Lugansk, sier han.

Imens fortsetter Russland å benekte på det sterkeste at landet er involvert i krigshandlinger i Ukraina.

- Det har ingenting å gjøre med virkeligheten, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov. Imens har forbundskansler Angela Merkel hatt en telefonsamtale med Putin der hun ber om en forklaring på rapportene om at russiske soldater opererer inne i Ukraina.

Det store bildet som nå tegnes er av en russisk president som nekter å akseptere et militært nederlag for de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. Et slikt nederlag vil rive ned glorien Putin har fått som mannen som står opp mot Vesten, og som har ført til en oppslutning på 87 prosent på meningsmålinger i Russland.

Enten det er russiske soldater eller ikke i Ukraina, er den russiske støtten til opprøret nå så omfattende at det er i ferd med å endre krigens gang. Det vil ytterligere forverre det politiske forholdet mellom Russland og Vesten, og trolig føre til enda tøffere sanksjoner mot Russland, og en opptrapping av handelskrigen mot Vesten fra russisk side.

Et diplomati som kunne reddet Putins ansikt, slik Angela Merkel har villet ha, synes langt unna. I stedet ser det ut til at Putin må redde sitt eget ansikt i Øst-Ukraina. Dt er det vi er vitne til nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media