Lisensfinansiert forkynnelse

Det er ikke lisensbetalernes oppgave å betale for å forkynne en tro som det er lenge siden flertallet delte .

BØR ENDRES: Bildet er fra innvielsen av Nordlyskatedralen i Alta.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
BØR ENDRES: Bildet er fra innvielsen av Nordlyskatedralen i Alta. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer
Meninger

NRKs redaksjonelle integritet trues på daglig basis. Hver andakt og hver gudstjeneste er forkynnelse i sin reneste form. Det er på tide at kravet om redaksjonell integritet og troverdighet gjelder også i religiøse spørsmål.

I en flerreligiøs fremtid vil NRK måtte velge om man skal løpe etter stadig nye religiøse særkrav eller om journalistiske kriterier skal gjelde også når man dekker religion.

En klok strategi for en moderne statskanal vil være å behandle religion på samme måte som man behandler politikk. Utelukkende redaksjonelt og med profesjonell distanse.

En som forkynner har ikke den nødvendige, profesjonelle distansen til budskapet som bør forventes i en moderne mediehverdag. Hensikten med forkynnelse er at mottaker skal bli overbevist.

Livssyn og livssynsmangfoldet er et godt utgangspunkt for samtale, refleksjoner og debatt. Det bør NRK fortsette med. Det er imidlertid ikke lisensbetalernes oppgave å betale for å forkynne en tro som det er lenge siden flertallet delte (SSB, 2008).

Kulturdepartementet ønsker en revidering av innholdet i NRK-plakaten. I plakaten heter det i dag at «NRK skal verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig i forhold til personer eller grupper som av politiske, ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet.» Dette bør også gjelde religiøse forhold.

NRK kan fint ivareta norsk kulturarv uten å sende forkynnende programmer for en utvalgt trosretning. I spesielle situasjoner, som ved offentlige sorgmarkeringer og gravferder kan det være riktig å kringkaste religiøse markeringer. Det bør kunne gjøres etter vanlig redaksjonell vurdering.

Norge er i dag et samfunn som utvikler seg i retning av stadig flere ikke-troende og hvor de troende fordeler seg på flere religioner enn før. Den beste måten å sikre likebehandling i et slikt samfunn er at statskanalen har et felles, sekulært grunnlag som baserer seg på universelle verdier som demokrati, rettsstat og ytringsfrihet. Det er en statskanal for fremtiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.