Krigeren Jens?

Det store flertallet av verdens nasjoner har ikke vært involvert i noen krig utenfor eget lands grenser etter 1990. Norge har deltatt i intet mindre enn åtte.

TILTRER SNART: I oktober blir Jens Stoltenberg Nato-sjef. «Målt i antall kriger utenfor eget område har Norge altså blitt en større krigsnasjon enn Russland», skriver kronikkforfatterne. Jens Stoltenberg ble presentert som den neste generalsekretæren i Nato på en pressekonferanse på Celtic Manor i Newport utenfor Cardiff fredag. Foto: Lars Eivind Bones
TILTRER SNART: I oktober blir Jens Stoltenberg Nato-sjef. «Målt i antall kriger utenfor eget område har Norge altså blitt en større krigsnasjon enn Russland», skriver kronikkforfatterne. Jens Stoltenberg ble presentert som den neste generalsekretæren i Nato på en pressekonferanse på Celtic Manor i Newport utenfor Cardiff fredag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det berømte skuddet i Sarajevo utløste for 100 år siden første verdenskrig, og en eskalering av konfliktnivået i Europa som trakk alle stormaktene med seg. Om kort tid trer Jens Stoltenberg inn som Natos generalsekretær. Samtidig pågår Vesten og Russlands kamp om innflytelse i Ukraina for fullt. Norge bidrar villig til å øke konfliktnivået gjennom å sende tanks på Nato-øvelse i Baltikum. Hva slags organisasjon er det vår forhenværende statsminister skal lede?

Det er alarmerende det vi ser nå bygge seg opp i øst. Russland løfter hendene mot krigstrommene, og Nato trommer ivrig tilbake. Og man kan lure; vet de hva de gjør?

Det går ikke an å unnskylde en krigsallianse, som etter den kalde krigens slutt har stått for de fleste og de mest alvorlige kriger i verden. At Nato har utspilt sin rolle og burde nedlegges, i fredens navn, er det skuffende lite debatt om. Hukommelsen svikter åpenbart når det kommer til bakgrunnen for denne «forsvarsalliansen». Selv i dag, lenge etter Sovjets sammenbrudd, dyrkes ideen om at det er i Norges interesse å være med i Nato, for vår egen sikkerhets skyld. Det er fristende å spørre, hva med sikkerheten til resten av verden?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer