Til Nederland eller Bjørnøya

Når kom vi egentlig på tanken om å eksportere kriminelle?

SEND DEM UT:  Justisminister Anders Anundsen sender utenlandske fanger til soning i hjemlandet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SEND DEM UT: Justisminister Anders Anundsen sender utenlandske fanger til soning i hjemlandet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi reagerer ikke lenger på at regjeringen vil sende fanger til soning i Nederland. Vi har tross alt en justisminister fra Fremskrittspartiet. Og dette partiet har lenge syslet med å eksportere problemene til andre deler av verden.

Carl I. Hagen ville som kjent sende narkomane til Jan Mayen, Bjørnøya og andre avsidesliggende steder. Han hørtes nesten ut som Odd Børretzen som på 1970-tallet nesten overgikk Bjørn Stutum Sand i harsellering med nordmenn som hadde svært enkle løsninger på samfunnsproblemene: "Dessa pakkisene, ta dessa pakkisene ut i en gammal båt og kjør'em ut til Færder eller der, og lokk opp båtventilane", sang Børretzen mens almuen grøsset frydefullt.

Både Børretzen og Sand måtte dempe parodieringen fordi så mange trodde de mente det. Noe vi alltid har visst er at Frp mener det. Vi er mer usikre på hva Ap og Høyre mener. De har ennå ikke tatt avstand fra justisministerens forslag. Snarere oppfatter vi det som at disse partiene bare må ha utredet et og annet før de kaster seg på.

"Det er et interessant forslag", sier Kari Henriksen (Ap) som sitter i Stortingets justiskomité. Og Høyres Anders B. Werp, som er nestleder i komiteen, tar bare et forsiktig forbehold. "Nederlandske myndigheter skal ha et ord med i laget". Men toneleiet fra Stortingets tre største partier tyder på at det ihvertfall blir flertall for forslaget i Stortinget. I en eller annen form.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer