KOMMENTARER

Kan Skottland, kan Catalonia!

I Spania ser både statsminister Mariano Rajoy og de katalanske nasjonalistene i spenning mot Skottland.

NASJONALISME: I hundretusenvis gikk katalanerne ut i gatene i Barcelona med deres uavhengighetsflagg, «senyera estelada», her fra Gran Via de les Corts Catalanes mens de feiret nasjonaldagen, Diada, 11. september. De er oppglødde over folkeavstemninga i Skottland og krever det samme for Catalonia. Foto: AFP / Scanpix / QUIQUE GARCIA
NASJONALISME: I hundretusenvis gikk katalanerne ut i gatene i Barcelona med deres uavhengighetsflagg, «senyera estelada», her fra Gran Via de les Corts Catalanes mens de feiret nasjonaldagen, Diada, 11. september. De er oppglødde over folkeavstemninga i Skottland og krever det samme for Catalonia. Foto: AFP / Scanpix / QUIQUE GARCIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Oppildnet av Skottlands folkeavstemning om uavhengighet fylte katalanerne Barcelonas gater på nasjonaldagen med krav om egen folkeavstemning om uavhengighet fra Spania.En enorm folkemasse i rødt og gult fylte 11 kilometer av Barcelonas to hovedgater, og fra lufta kunne man se en stor «V», første bokstav i de katalanske ordene for å «stemme» og å «vinne».

Tilretteleggerne for demonstrasjonen hadde oppfordret folk til «å fylle gatene for å fylle urnene». De krevde på bannerne å få holde folkeavstemning om Catalonia skal løsrive seg og bli en egen stat, men det overveldende flertallet av dem krevde rett og slett uavhengighet for Catalonia.

1,8 millioner deltok i det enorme folketoget i den katalanske hovedstadens gater torsdag, ifølge byens politi. Men Spanias regjering setter ned tallet til en halv million deltakere.

Skottenes folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia er ikke bare en historisk hendelse i britisk politikk og ei hodepine for EU. I Spania holder man pusten både i Barcelona og Madrid. Skottene oppgløder katalanerne like mye som de setter Mariano Rajoy i pinlig forlegenhet. Hvis skottene stemmer for løsrivelse, blir det ei voldsom vitamininnsprøyting for de katalanske nasjonalistene og et mareritt for Rajoy. Hvis skottene stemmer nei, vil det være en lettelse for Rajoy, men de katalanske nasjonalistene vil fortsette å kjempe for det samme som skottene har fått, nemlig folkeavstemning.- Hvis en nasjon som Skottland har rett til å avgjøre si framtid, hvorfor ikke Catalonia? spurte presidenten i Catalonia, Artur Mas, etter torsdagens folketog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer