Nairobi-terroristen og jeg

HRS har i årevis forsøkt å koble meg til skikkelser med ekstreme holdninger og spunnet opp islamistiske konspirasjoner ut fra rene assosiasjoner.

BELASTENDE: Det er svært belastende å bli satt i bås med en terrorist og dette er bare et av mange eksempler på grove etiske overtramp fra HRS' side, skriver Linda Alzaghari (bildet). 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
BELASTENDE: Det er svært belastende å bli satt i bås med en terrorist og dette er bare et av mange eksempler på grove etiske overtramp fra HRS' side, skriver Linda Alzaghari (bildet). Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Human Rights Service (HRS) er en av organisasjonene på integreringsfeltet som får mest statstøtte. Deres arbeid går hovedsaklig ut på å drive en form for blogg og her har de i årevis forsøkt å koble meg til skikkelser med ekstreme holdninger og spunnet opp islamistiske konspirasjoner ut fra rene assosiasjoner, og slik skape et falsk inntrykk av en sammenheng som ikke er reell.

Ikke én eneste gang har redaksjonen tatt en telefon eller sendt en epost for å be om en kommentar eller forklaring. Dette gjelder også en lang rekke andre personer, som for eksempel Shoaib Sultan fra Antirasistisk senter.

I den siste tiden har de spesielt hengt seg opp i min bakgrunn som moderator på diskusjonsforumet til nettsiden Islam.no. Blant annet fremstilles det som om jeg har hatt en ekstremistisk fortid, med henvisning til diskusjoner om dødsstraff for frafall i islam i 2007. Jeg viser til en tolkningstradisjonen hvor frafall knyttes til landsforrærderi, hvorpå jeg tar avstand fra dødsstraff generelt.

Jeg har alltid ment at islams skrifter må tolkes og praktiseres i henhold til samfunnsutviklingen og menneskerettighetene, og jeg har alltid vært tilhenger av et sekulært styresett.

I fjor fikk jeg vite at den norsksomaliske Westgate-terroristen Hassan Abdi Dhuhulow hadde vært medlem av Islam.no. Det er ikke riktig at jeg har vært en del av hans flokk, som Hege Storhaug skriver på Facebook 11. september. I såfall, med hennes egen logikk, er hun selv en del av flokken til Fjordman. For ikke å snakke om alle de ekstreme muslimfiendtlige stemmene hun publiserer og hyller på Right.no.

Dhuhulow var en av flere hundre aktive medlemmer på Islam.no-forumet i de årene jeg var moderator der. Jeg husket ikke engang vedkommende når jeg ble gjort oppmerksom på at han hadde vært medlem på Islam.no. Han var på langt nær en av de mest aktive, han hadde 2600 poster, mens jeg for eksempel har 12 300.

HRS legger ut skjermbilder hvor jeg og andre brukere ønsker den 18-årige Dhuhulow velkommen til Rabita moskeen på Eid, og legger til at vi gjør det fordi vi vil bli godt kjent med han. Det er Storhaugs ord. Det er flere tusen muslimer som deltar på Eid-markeringene til Rabita, som er en av de største moskeene i Oslo-sentrum. Hver Eid spør forumbrukere om når og hvor Eid-bønnen er.

Det HRS kaller «avsløring» er informasjon som har vært tilhengelig for allmennheten hele tiden, som vi velvillig har bidratt med ytterliggere informasjon om til forfattere som Lars Akerhaug, forskere og journalister lenge før HRS kom på banen.

HRS skriver: «I tillegg ønsket de selvsagt å bli en del av et internasjonalt islamistisk nettverk.» og HRS viser til et utenlandsk muslimsk forum, som flere av oss meldte oss inn i, men aldri var aktive av. Det unnlater HRS.

Dhuhulow besøkte Oslo en gang, og han hilset på meg (sa hei) i en kafé ved siden av Rabita, og dette er det eneste direkte møtet med han. Han møtte aldri opp på noen av Islam.no-samlingene vi hadde eller andre aktiviteter i Rabita. Ergo var han slettes ingen sentral person, hverken på Islam.no eller i moskeen.

Vi hadde et tett samarbeid med PST i årene det var høy aktivitet på forumet, jeg hadde en egen kontaktperson i PST jeg kunne henvende meg til hvis jeg hadde spørsmål og vice versa. Jeg kan aldri huske at PST spurte om Dhuhulow, og med den kunnskapen jeg hadde om radikalisering på det tidspunktet, klarte jeg ikke se noe faresignaler heller.

For eksempel visste jeg ikke hvem Al Qaida-ideologen Al Awlaki var da Dhuhulow postet lenker med han på forumet i 2007. Vi var med jevne mellomrom bekymret for ekstreme holdninger og ytringer hos enkelte brukere med både muslimske og ikke-muslimsk bakgrunn, og tok dette alltid på alvor.

HRS glemmer selvfølgelig i sine «avsløringer» å fortelle at jeg har brukt mesteparten av de siste årene til å tillegne meg fenomenkunnskap om radikaliseringsprosesser og Al Qaida-inspirerte ideologier, samt aktivt kontret dette både på sosiale medier og ellers i offentligheten.

Det nevnes ikke at vi i Minotenk har vært aktive pådrivere for å få denne tematikken på den politiske dagsorden og at vi reiser land og strand rundt med foredrag og rådgivning om radikalisering.

Vi har også utarbeidet en håndbok om radikalisering blant unge muslimer, som skal være gratis, slik at flest mulig kan få mulighet til å sette seg inn i denne komplekse, men veldig viktige problematikken.

Det er svært belastende å bli satt i bås med en terrorist og dette er bare et av mange eksempler på grove etiske overtramp fra HRS' side. Særlig har minoritetskvinner blir hardt rammet av HRS' metoder, Amal Aden er et av de alvorligste tilfellene.

Det er på høy tid at politikere og ansvarlige i Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet tar en grundig gjennomgang av HRS' arbeidsmetoder og hvordan de forvalter sitt mandat på integreringsfeltet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer