Morfars nekrolog over Adolf Hitler

Ida Jackson er barnebarnet til frontkjemper og SS-redaktør Per Pedersen.Hun har skrevet boka «Morfar, Hitler og jeg» om bestefarens forfatterskap.

VED ØSTFRONTEN:Per Pedersen var hellig overbevist om at Hitler hadde fått et kall fra blodet. Foto: Privat
VED ØSTFRONTEN:Per Pedersen var hellig overbevist om at Hitler hadde fått et kall fra blodet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Inntrykk): La meg introdusere deg for morfaren min da han var like gammel som jeg er nå: Per Pedersen, redaktør og politisk journalist i SS-avisen Germaneren, Per Pedersen, 27 år, på jobb, som meg.

Jeg bruker tekstene hans som tidsmaskin. Jeg blir med til krigens siste dager. Jeg prøver å lese ham slik SS-familiene må ha lest ham til morgenkaffen mens Tyskland falt.

Radikal Han kommer til å bli arrestert om noen få dager. Nå skriver han de siste tekstene i en offentlighet der han fortsatt er helten. Om tre dager skal de sette fyr på Germanerens arkiver i Akersgata 8.

Om tre dager vil han gå fra å være kulturpersonlighet til kriminell. Germanerens siste nummer sier mer om hva det betydde å være radikal nasjonalsosialist og SS-mann i Norge enn det de fleste historiebøker gjør. [bilde=1, left, eight]

La oss zoome inn. Det er 5. mai 1945. Hitler er død. Han tok livet av seg 30. april. Berlin overga seg til de sovjetiske styrkene 2. mai. På forsiden av Germaneren står det et bilde av Adolf Hitler.

Kampen Ifølge bildeteksten har han «falt på sin post i ved hovedkommandoen i Rikskanselliet, kjempende mot bolsjevikene til siste åndedrag». For redaksjonen i Germaneren vet ikke at Hitler har tatt livet av seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer