KORT LYKKE:  Stefan Löfven og sosialdemokratene vant makta i natt, men ikke flertallet. Den uerfarne partilederen må jobbe hardt for å få støtte for sin politikk.
KORT LYKKE: Stefan Löfven og sosialdemokratene vant makta i natt, men ikke flertallet. Den uerfarne partilederen må jobbe hardt for å få støtte for sin politikk. Vis mer

KOMMENTARER

Svenskedyden tatt i natt

Ligger an til kaos i svensk politikk etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Svenskene våknet opp tirsdag til en dundrende politisk hodepine. Ordning och reda-landet som for et år sida var chockad over at nordmenn kunne ta inn Frp i regjering, må akseptere at det høyreradikale partiet Sverigedemokraterna er valgets vinner. Med over 13 prosent, har SD mer enn doblet oppslutningen siden forrige valg og på rekordtid blitt Sveriges tredje største parti.

Det har skjedd til tross for at partiets tillitsvalgte ustoppelig er avslørt som reinspikka rasister, endog med nazi-sympatier. Jimmie Åkesson har vasket og vasket, men skitten går ikke bort. Han skal få store problemer med å fylle plassene med folk som ikke har svin på nettets underskog.

Men det er for lettvint å avfeie SDs velgere som rasister. Mye av fremgangen skyldes at svenskene har prøvd å legge lokk på innvandringsdebatten, samtidig som Sverige har vært det mest innvandringsliberale landet i Europa. Åpne deres hjerter, oppfordret Reinfeldt i valgkampen. Svært mange vil heller stenge grensene.

En ting er likevel de rødgrønne og den borgerlige alliansen enige om: begge sider lovet valgnatta at SD fortsatt skal isoleres i Riksdagen. Ingen vil ta i dem med ildtang, tross at bortimot 800000 svensker stemte på SD. Reinfeldt sa han var stolt av at han brukte valgkampen til å snakke mot SD og fremmedfrykt, selv om det kostet partiet stemmer.

SD har tatt velgere fra begge sider, men aller flest fra Moderaterna og alliansen. På den rødgrønne sida klaget både sosialdemokrater og Vänstern over at anti-rasistiske Feministisk Initiativ tok stemmer fra dem, men FI maktet likevel ikke å bryte sperregrensen, som i Sverige er en absolutt grense for å komme inn i Riksdagen.

Men SD er bare en av mange utfordringer for den nye statsministeren Stefan Löfven. Sosialdemokraterne gjorde nok et dårlig valg og de rødgrønne er langt unna flertall. Sossarna må dermed over blokkgrensen for å få flertall for sin politikk.

Sosialdemokraterna vil trolig danne regjering med Miljøpartiet med støtte fra Vänstern. Men i sin seierstale i natt, var det ikke sine partnere Löfven først snakket varmt om. Ikke bare takket han Reinfeldt for innsatsen. Han rakte også ut en hånd til den borgerlige alliansens sentrumspartier, i første rekke Folkpartiet og Centerpartiet.

Det er en situasjon som er velkjent i norsk politikk, men svenskene har ikke den samme erfaringen. Aller minst Löfven. I en av de tøffeste parlamentariske situasjonene i Riksdagen noensinne, skal landet ledes av en politiker uten riksdagserfaring. Men som det håpefullt blir påpekt blant hans egne, den tidligere fagforeningslederen er en dyktig forhandler, en egenskap han kommer til å trenge til gagns.

Det svenske valget er en tydelig protest mot de etablerte partiene. Velgerne var lei av den blå alliansen etter åtte år, men strømmet ikke tilbake til sosialdemokratene som før. En årsak var usikkerhet om regjeringsalternativet og hvilken politikk en ny regjering ville føre.

Men når svenskene de neste dagene skal analysere og granske folkets valg, må de etablerte partiene innrømme at de har noe av ansvaret for SDs fremvekst ved å legge fullstendig lokk på innvandringsdebatten. Det bør ikke overraske om Sverige følger i Norges fotspor og flere partier legger seg på en mer restriktiv linje.

Det spørs også hvor lenge en ny leder av Moderaterna vil koste på seg å være rein og rank når SD er veien tilbake til makta.

Uansett - svenskedyden ble tatt i natt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer