Tilbake til straffekoloniene?

Deportasjon var en straffemetode hvor den dømte ble sendt til en straffekoloni. Spørsmålet er om vi gjentar denne lite ærerike historien ved å sende Norges fanger til soning i Nederland.

DOBBELTSTRAFF:  Å sende dem bort er først og fremst å forverre straffen for de straffede. Og for den uskyldige tredjeparten: pårørende, partnere og barn, skriver kronikkforfatteren.
DOBBELTSTRAFF: Å sende dem bort er først og fremst å forverre straffen for de straffede. Og for den uskyldige tredjeparten: pårørende, partnere og barn, skriver kronikkforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia deporterte straffanger til Nord-Amerika og Australia, mens Frankrike hadde straffekolonier i Fransk Guyana. De straffedømte ble tatt ut av samfunnet, sendt langt bort, for aldri å vende tilbake. Nå vil regjeringen leie fengselsplasser i Nederland til våre straffedømte. Vendingen i norsk straffepolitikk er i ferd med å vekke internasjonal oppsikt og forbauselse.

Avtalen som ble kjent forrige uke, gjelder leie av 300 fengselsplasser til personer dømt for straffbare handlinger i Norge. Ordningen lanseres som praktisk for alle parter, en vinn-vinn-situasjon:

Nederland, som med sin politikk har fått stadig tommere fengsler, vil sikre arbeidsplasser og egen økonomi.

Justisdepartementet skal betale det de mener er en rimelig pris for plassene og korte ned vår raskt voksende soningskø.

Så enkelt er det ikke. Vi kan ikke uten videre outsource og eksportere sentrale deler av statens virksomhet og virkemidler, verken praktisk eller prinsipielt.

Bryter du loven i Norge, skal sanksjonene selvsagt finne sted innenfor en norsk rettsprosess, under norske rettslige og straffemessige standarder og under norsk politisk styring. Dette er vårt samfunns kriminalitet, og noe vi må ordne opp i selv, hos oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer