DEBATT

Ingen fascister i våre gater

Sverigedemokraterna og deres fascistiske politikk er normalisert, kringkastingen er herdet, samfunnet er herdet.

MØTER MOTSTAND: Sverigedemokraterna har møtt sterke demonstrasjoner, men er nå likevel Sveriges tredje største parti.
MØTER MOTSTAND: Sverigedemokraterna har møtt sterke demonstrasjoner, men er nå likevel Sveriges tredje største parti. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger føles politikken helt innpå kroppen, helt oppi halsen, helt inn i tårene i øyekroken. Å våkne 15. september 2014 i ett Sverige der 13 prosent av velgerne stemmer på et fascistisk og rasistisk parti, er en rystende opplevelse. Å tro at Sverige skulle være et unntak i europeisk sammenheng var kanskje naivt. Men jeg, og mange andre, kunne ikke tro våre øyne da SVT avbrøt Fredrik Reinfeldts avskjedstale 14. september til fordel for å vise Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partileder, spasere selvsikkert gjennom gangene på vei til tv-studioet der valgsendingene fant sted. Sverigedemokraterna og deres fascistiske politikk er normalisert, kringkastingen er herdet, samfunnet er herdet.

I løpet av de 4 årene jeg har bodd i Sverige, har jeg deltatt i utallige demonstrasjoner mot Sverigedemokratene, skreket «inga fascister på våra gator», og stemt ved valgene i 2010 og 2014. Samtidig har de sosiale forskjellene i Sverige økt som et resultat av en borgerlig politikk ført av Alliansen, der vår felles velferd er lagt ut på anbud. Å legge all skyld på den borgerlige regjering for Sverigedemokratenes fremgang, ville vært å overdrive. Men de har vært med på å bane vei for et kaldere samfunn der arbeiderklassen splittes og settes opp mot hverandre. Den hvite arbeiderklassens menn skylder på innvandrere og kvinner, den andre betydelige delen av arbeiderklassen, for det en borgerlig politikk har skyld i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer