DEBATT

Barn spiser ikke med kjønnsdelene!

Det som virkelig forarger meg, er når kjønnsstereotypene dyrkes i landets institusjoner, i barnehager, skoler og SFO-er.

ROSA: - Datteren min liker blå bedre enn rød, og hadde derfor spurt om ikke hun kunne få bruke det blå garnet, men nei, det var ikke lov, skriver kronikkforfatteren.   Foto: Sara Johannesen / NTB Scanpix
ROSA: - Datteren min liker blå bedre enn rød, og hadde derfor spurt om ikke hun kunne få bruke det blå garnet, men nei, det var ikke lov, skriver kronikkforfatteren. Foto: Sara Johannesen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge elsker likestilling. Vi ønsker like mange kvinnelige direktører som mannlige, vi ønsker at alle i Norge skal ha samme muligheter, uansett kjønn.

Likevel lærer alle barn fra tidlig alder at det er forskjell på gutter og jenter. Gutter går i blå klær og liker fotball, jenter går i rosa klær og liker å leke med dukker.

Går en inn i en hvilken som helst butikk med barneklær, finner en to avdelinger, en med gutteklær, en med jenteklær. For de fleste skjer kjønnsmarkeringen så snart en kommer ut av mors liv, og får på de første klær.

For seks år siden fikk jeg og min samboer et barn, en jente. Da hun var ett år skulle hun begynne i barnehage, og da hun skulle ha matpakke med, gikk jeg inn i en butikk for å kjøpe en matboks. «Er det til en gutt eller jente», spurte ekspedienten. Naiv som jeg kanskje var, ble jeg oppriktig forbløffet over spørsmålet. Barnet skal ha en matboks, hva har det å si om barnet har en guttetiss eller jentetiss mellom beina?

Så vidt jeg visste brukte barn ikke kjønnsdelene sine til å spise den lunsjen som matboksen skulle inneholde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer