KOMMENTARER

Sykling som Syria-krig

Hvorfor hater vi hverandre? Syklister og bilister er den nye rovdyrdebatten, som truer idyllen i vårt harmoniske samfunn, skriver Geir Ramnefjell.

BAKKEKRIG: Som i enhver borgerkrig er det vanskelig å velge side. Shia eller sunni? Bilister og syklister i en ukonvensjonell bakkekrig, der løsningene synes vanskelig å finne. Foto: Berit Roald / SCANPIX
BAKKEKRIG: Som i enhver borgerkrig er det vanskelig å velge side. Shia eller sunni? Bilister og syklister i en ukonvensjonell bakkekrig, der løsningene synes vanskelig å finne. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er det en type biler som går igjen der det er bråk?

- Biler med grønne skilter. Håndverkerbiler. Det slår aldri feil.

Hva med taxiene?

- De er idioter.

Kan du finne en beskrivelse som passer bedre i avisen?

- Yrkesidioter

La oss begynne her, med dette utdraget fra Aftenpostens intervju med sykkelbud Torleif E. Haugen. Avisa har denne uka satt Oslos dårlig utbygde sykkelveinett under lupa. Men enda mer fascinerende enn å studere antall kilometer med sykkelvei, er det å se konfliktnivået. Det ulmende hatet mellom sykkelfolket og bilistene. Den gjensidige mistenksomheten, avskyen.

Spør du en gjennomsnittsnordmann i dag om han ikke liker innvandrere, vil han sannsynligvis parere uanstrengt. Spør du en venn hva han tenker om syklister i tettsittende drakt, vil fremmedfiendtligheten piple fram: De er annerledes, vanskelige å identifisere meg med. Og spør en bilist, eller en fotgjenger. For eksempel denne fra Aftenpostens debattsider denne uka:

«Jeg er overbevist om at jeg har majoriteten av osloborgere med meg i ønsket om å få syklistene vekk fra Oslos gater, ikke minst med hensyn til syklistenes egen sikkerhet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer