Prinsesse-mobbing

Omtalen av prinsesse Märtha-Louise er blitt sjikane.

OMSTRIDT: Prinsesse Märtha Louise i forbindelse med en dokumentar om henne i 2008.

Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
OMSTRIDT: Prinsesse Märtha Louise i forbindelse med en dokumentar om henne i 2008. Foto:Jørn H.Moen/DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Omtalen av prinsesse Märtha-Louise er blitt sjikane. Er det mindre fornuftig å prate med avdøde enn «gud» eller hans avdøde sønn?

Satire er sunt. Men i omtalen av prinsessens livssyn har vi opphevet grensene for hva som er greit å si om andre. Vi skal være skeptiske til alt overnaturlig, fordi det strider mot kritisk sans. Men når samfunnstopper kuppes om å mobbe en annens tro er det usmakelig. Hvor er disse når prester og imamer ikler seg kostymer og snakker med gudene sine i kirker og moskeer?

Å snakke med døde er «svindel». Kan hende. Men når hundretusener nordmenn ber til «gud» eller «allah». Eller går på kne fem ganger daglig. Er det ikke svindel? «Krisepsykolog» (!) Atle Dyregrov mener prinsessen er farlig, fordi skuffelsen blir stor om man ikke oppnår den lovede kontakten med døde. Gjelder det samme om man ber til gud. Er bønn farlig?

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund Kristin Mile og journalist Ingeborg Senneset mener prinsessen «profitterer på ukritisk tenkning.» Kan hende. Men vi snakker dråper i det store kommersielle livssyns-havet. Hva privatpersoner velger å betale for er vel deres sak. De fire milliardene som kirken mottar fra det offentlige er viktigere. Eller de 230 millionene til andre livssynssamfunn. Eller 60 millioner til Human-Etisk Forbund (fra egne tall). Dette er kun medlemsstøtte, og reell støtte fra våre skattekroner er mye større.

Bjørgvin-biskop Jan Myrseth sier hun må «ta et valg hvis hun skal representere kongehuset.» Iført prestekrage og dressjakke. Stavanger-biskop Pettersen vil ikke være snauere, og fastslår at det er «i strid med det kongehuset står for.» Sør-Hålogaland-biskop Tor Jørgensen mener kontakt med døde kan gi «store, ukjente innvirkninger på folk.» Mange kristne tror virkelig det. Ikke fordi det er rasjonelt, men fordi de tror at demoner eller selveste satan lurer i skyggene.

I kirken står en mann i hvit drakt og snakker til en mann som døde for to tusen år siden. Noen ganger drikker vi blodet hans. Ærlig talt, en kristen nasjon har ingen som rett til å mobbe annerledes tenkende. Det blir bare flaut. Og ganske komisk.

NB: Forfatteren delte ut en pris til prinsesse Märtha Louise høsten 2013, for hennes arbeid med funksjonshemmede barn. Videre er han utmeldt av kirken og tilhører intet trossamfunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.