DEBATT

Det finnes et vi

Knausgård tar feil.

BARNSLIG:  - Knausgård forsvarer Handkes forhold til Milosevic med en barnslig kjærlighet for det kontrære.
BARNSLIG: - Knausgård forsvarer Handkes forhold til Milosevic med en barnslig kjærlighet for det kontrære. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag deles Ibsen-prisen ut til den omstridte forfatteren Peter Handke. Foruten en takketale fra Handke selv, vil hans norske forlegger Karl Ove Knausgård holde tale. Knausgårds forsvar for Handke i Morgenbladet gir oss en forsmak på hva vi har i vente.

Knausgård tror visst at kritikerne av tildelingen ikke anerkjenner Handkes litteratur. Men problemet ligger ikke der. Problemet med pristildelingen er at den anerkjenner Handke som offentlig person, en person som selv så til de grader har politisert sitt forfatterskap. Knausgård forsvarer Handkes forhold til Slobodan Milosevic med en barnslig kjærlighet for det kontrære, motstand for motstandens skyld, og konkluderer med at «Handke har jo ikke drept noen».

Jeg får følelsen av at dette kun er lek med ord for Knausgård, og at litteraturen, selv den som drypper av politikk, skal være fritatt fra politisk kritikk. Som om litteraturen er en helt egen sfære, hellig og ukrenkelig, og der individets møte med teksten er det eneste som gjelder - der tekstens innhold og konsekvens allitd er underordnet estetikken og individet. «En moral som går ut av et alle, som går ut fra vi, er (...) kanskje det farligste av alt, fordi det å forplikte seg til alle er å forplikte seg til en abstraksjon, altså noe som finnes i språket eller i forestillingsverdenen, men ikke i virkeligheten, hvor menneskene bare finnes ett og ett», skriver Knausgård i sitt forsvar for Handke i «Min kamp».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer