DEBATT

Dekningen sier oss mest om Norge

En myte må avlives: I Sverige snakkes det langt mer — ikke mindre — om innvandring og rasisme enn hva som er tilfellet i Norge.

Jimmie Åkesson på Sverigedemokratenes valgvake i 2014. Partiet gjorde et historisk godt valg. Foto: Anita Arntzen
Jimmie Åkesson på Sverigedemokratenes valgvake i 2014. Partiet gjorde et historisk godt valg. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste av oss som bor i Sverige var ikke søndagens valg noen god opplevelse. Det gjorde det heller ikke bedre at jeg er norsk, og også har fulgt den norske dekningen. Sverigedemokraterna (SD) ble valgets vinner med 12,9%, ett parti med både likheter og forskjeller fra vårt eget FrP. Valgdekningen i Norge sier oss minst like mye Norge som det gjør om våre naboer her i øst.

Det norske dekningen var overraskende unison, og forklaringen på SD?s framgang kan eksemplifiseres ved Siv Jensen sin påstand at svenskene ikke «har villet ta en reell debatt om innvandring og integrering» (tv2.no, 15.09.2014) eller Marie Simonsens «svenskene har prøvd å legge lokk på innvandringsdebatten» (Dagbladet, 15.09.14).

En myte må avlives: I Sverige snakkes det langt mer — ikke mindre — om innvandring og rasisme enn hva som er tilfellet i Norge. Når Expressen dagen før valget går ut med budskapet Stem nei til rasisme!, eller når det liberale Folkpartiet dager før valget setter sine krefter på «Ja till invandring, nej till rasism», blir dette forstått som et «lokk på debatten», og ikke politiske innspill om innvandring og rasisme. Men innvandring og rasisme diskuteres over alt i Sverige. Det finnes ingen lokk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer