KOMMENTARER

Krigersk «haglstorm» over Syria

USA satte inn en «haglstorm» av missiler og presisjonsbomber, avfyrt fra skip og fly, mot tre islamistiske grupper i Syria. Angrepene er langt mer omfattende enn i Irak.

UNDER ANGREP:  En kriger fra IS står fram med et digert missil i Raqqa, hvor de islamistiske krigerne har sitt hovedkvarter. Åpenbart har opprørerne greid å erobre et så kraftig våpen fra Syrias regjeringsstyrker. Bildet er sendt ut fra mediesenteret til IS. Men nå regner det missiler over Raqqa. Byen er under omfattende angrep fra lufta, ledet av USA, med støtte fra fem arabiske land. Foto: AP / Scanpix / Raqqa Mediesenter for IS
UNDER ANGREP: En kriger fra IS står fram med et digert missil i Raqqa, hvor de islamistiske krigerne har sitt hovedkvarter. Åpenbart har opprørerne greid å erobre et så kraftig våpen fra Syrias regjeringsstyrker. Bildet er sendt ut fra mediesenteret til IS. Men nå regner det missiler over Raqqa. Byen er under omfattende angrep fra lufta, ledet av USA, med støtte fra fem arabiske land. Foto: AP / Scanpix / Raqqa Mediesenter for IS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det overraskende er det store omfanget av angrepene. I Irak har man for det meste angrepet enkeltstående mål for å stanse de framrykkende «hellige krigerne» fra Den Islamske Staten (IS) og for å redde truede yezidier og kristne på flukt fra ultra-islamistene.

USAs angrep med fly stanset også IS fra å nærme seg Erbil, hovedstaden i det nesten uavhengige Kurdistan i Nord-Irak. Kurderne der har Peshmerga, de eneste militære styrkene på bakken i Irak som har vist seg pålitelige og i stand til å stå imot IS.

Og nå i Syria har USA fått med seg fem arabiske land i krigen mot IS. De er Saudi-Arabia, Bahrein, Jordan, De Forente Arabiske Emiratene og Qatar. Qatar er en overraskende medspiller for USA. Det har lenge vært en utbredt mistanke at IS har fått hjelp derfra.

Krysser-missiler ble avfyrt fra Rødehavet og Persiabukta. Jagerfly og væpnede droner, sammen med krigsfly fra fem arabiske land, angrep et stort antall mål i det området som Den Islamske Staten (IS) har erobret i Syria. Blant målene var militære hovedkvarter, kommando- og kontrollposter, forsyningslagre, våpenforsyninger, væpnede kjøretøy, treningsleire, et finanssenter og biler med forsyninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.