KOMMENTARER

Ingen mirakelkur

De som tror at USA og landets samarbeidspartnere vil klare å ta knekken på IS, bør tenke litt over hvordan det har gått ellers i verden siden 2001.

KAMPKLAR:  Et amerikansk fly av typen Harrier klargjøres på dekket til krigsskipet USS Makin Island i Den arabiske golfen. Foto: EPA /US Navy / NTB Scanpix
KAMPKLAR: Et amerikansk fly av typen Harrier klargjøres på dekket til krigsskipet USS Makin Island i Den arabiske golfen. Foto: EPA /US Navy / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

AMERIKANSKE GENERALER og politikere skryter uhemmet av suksessfulle angrep i Syria siden USA forleden begynte å bombe mål i det borgerkrigsherjede landet. Gutta boys er på krigstokt igjen. Denne gangen skal det visstnok bli suksess, men folk må smøre seg litt med tålmodighet.

Det første negative resultatet av engasjementet i Syria har vi allerede sett. President Bashar Assad som er USAs fiende, men lar amerikanerne få bombe IS-mål i den såkalte islamske staten i Syria, tok i går kontrollen over byen Adra som har vært kontrollert av de islamske opprørsgruppene Nusra-fronten og De islamske brigader. Dette er grupper som står utenfor IS.

Men mange syriske opprørsgrupper og sivile som også er motstandere av både Assad og IS, er rasende. De ser at amerikanernes engasjement er på vei til å styrke Assad militært. Nå vender Assad seg mot andre byer kontrollert av opprørsgrupper rundt Damaskus.

PÅ TV får vi se offisielle amerikanske videosnutter av kommandosentraler, våpendepoter, militærleire og liknende som med presisjon skytes i stykker. Det ser imponerende ut, men vi vet ikke om alt vi får se er autentisk. Amerikanerne må også holde seg til mål der det presumtivt ikke oppholder seg sivile. For blir mange sivile drept, kan engasjementet i Syria være over nesten før det har begynt. Og IS er smarte. De kan gjemme seg i de byene sivile ikke har flyktet fra, og dermed blir det svært vanskelig for USA å utføre bombetokter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.