DEBATT

Politikerne nekter kvinner å bestemme selv

I tale er de fleste norske politikere opptatt av å redusere aborttallene. I handling er de redd for å gjøre det som faktisk fungerer.

BØR UTFORDRES: P-piller får mye plass i prevensjonsdebatten og det er vel og bra. Imidlertid er det andre metoder som gir de virkelig gode resultatene, skriver artikkelforfatterne.
Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet
BØR UTFORDRES: P-piller får mye plass i prevensjonsdebatten og det er vel og bra. Imidlertid er det andre metoder som gir de virkelig gode resultatene, skriver artikkelforfatterne. Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Politikerne sier de er bekymret for bruken av nødprevensjon og aborttallene blant norske kvinner. Bekymret, men samtidig gjør de lite med saken.  Bekymret, men samtidig har de stemt ned et representantforslag fra Kristelig Folkeparti som kan senke disse tallene. KrFs forslag var å utvide ordningen med gratis hormonell prevensjon til 16-19-åringer til også å gjelde langtidsvirkende prevensjon (LARC); spiral og p-stav.  

P-piller får mye plass i prevensjonsdebatten og det er vel og bra. Imidlertid er det andre metoder som gir de virkelig gode resultatene. Langtidsvirkende prevensjon har færre farlige bivirkninger, beskytter bedre mot graviditet og er mer brukervennlig fordi man ikke kan glemme en pille.  

En studie fra USA har sett på hva som skjer når kvinner får ta velinformerte valg om ulike prevensjonsmetoder uten å måtte betale selv. 75 prosent av kvinnene valgte langtidsvirkende prevensjonsmidler framfor andre prevensjonsmetoder. Studien viste at 82 prosent av brukerne av langtidsvirkende prevensjonsmidler var fornøyde, mot 54 prosent i gruppen med p-piller. I løpet av tre år ble kvinnene med p-pille, p-ring, og p-plaster gravide 20 ganger oftere enn kvinnene med langtidsvirkende prevensjon. Resultatet av studien er påfallende. Hvis man mener alvor med å få ned aborttallene, så må politikerne ta til seg fagkunnskap og fokusere på metoder som faktisk fungerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer