LEDER

USA-trøbbel i Syria

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er ikke lett å føre krig i to naboland når mange allierte bare vil være med på å støtte kampen i det ene av dem. Dette får president Barack Obama nå erfare når det gjelder Russlands holdning til bombeangrepene i Irak og Syria. I Irak spiller USA og Russland på lag. Begge støtter den irakiske regjeringen som har bedt om hjelp til å knuse islamistgruppa IS, den såkalte islamistiske staten. Russland er ikke med i koalisjonen mot IS, men står politisk ved dens side i Irak.

Annerledes er det i Syria. Der støtter Russland president Bashar Assad, noe landet har gjort i de tre og et halvt åra borgerkrigen har vart. Derfor er russerne også imot koalisjonens bombeangrep i Syria. Iraks regjering har bedt om hjelp utenfra, og det godtar russerne - ikke minst fordi de ikke har noe å tape på å knuse IS eller andre militante islamistorganisasjoner. Det har Russland heller ikke i Syria, men der har det vært en allianse med Assad-regimet siden den kalde krigens dager. Ikke minst viktig er det for russerne at de har en flåtebase i den syriske havnebyen Tartus i Middelhavet. Den får de trolig ikke beholde om Assad faller.

Foreløpig har president Assad ikke protestert mot USAs bombeangrep i Syria. Syrerne ble også informert på forhånd. Men Assad krever selvfølgelig at amerikanerne ikke skal bombe regjeringsmål. Det er prisen Obama må betale, for landets moderate sunnigrupper og sivile som er imot Assad, kan ikke forstå hvorfor diktatoren skal spares. Svaret er enkelt; politisk dobbeltmoral. Russland er svært skeptisk til at USA klarer å holde fingrene fra fatet når det gjelder å bombe mål som er under Assads kontroll, og landets etterretningstjeneste følger nøye med. Amerikanerne må trå svært varsomt så de ikke feilbomber, for da vil en diplomatisk krise med russerne være et faktum. En slik krise kan også få innvirkning i Ukraina, der USA og Russland står mot hverandre.

Moskva vil bare støtte militæroperasjonene i Syria, så lenge det ikke kommer en henvendelse om hjelp fra Assad - noe som er helt utelukket. Og skulle det tross Assads motstand komme et forslag i Sikkerhetsrådet om at det skal være legalt med angrep på syrisk jord, vil selvfølgelig Russland legge ned veto. Dermed har ikke amerikanerne og de få landene som støtter dem i Syria internasjonal legitimitet, selv om USA hevder dette. Her må Obama vise all sin politiske kløkt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer